avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 432 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Care ar fi cheltuielile pe care legea le permite spre ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Care ar fi cheltuielile pe care legea le permite spre decontare pentru o Intreprindere Familiala?

Buna seara! Sunt "pensionara, la limita de varsta" si, m-am asociat cu sotul meu (care nu are inca varsta de pensie), infiintand o Intreprindere Familiala, fiind amandoi artisti plastici. Realizam diferite obiecte artistice, pentru care sunt mecesare diverse materiale pe care le cumparam din comert (magazine), precum si alte cheltuieli adiacente, de asemenea necesare micii noatre productii. Pentru calcularea bazei de impozitare in vederea platirii impozitului pe profit (diferenta dintre incasari si plati), am inteles ca trebuie sa scadem toate cheltuielile (deductibile? sau eligibile? nu stiu care este diferenta!) din sumele cheltuite. Intrebarea mea este urmatoarea: inafara de facturile sau bonurile fiscale pentru materiale, mai sunt si alte cheltuieli care sunt permise de lege, care pot fi scazute la calculul bazei de impozitare? Dau exemple: - benzina, piese de schimb, asigurarea masinii (in acest scop se poate face un contract de comodat intre I.F. si o persoana fizica/firma pentru darea in folosinta a masinii-autoturism?);
- se pot trece pe numele I.F. contractele la utilitati, asa cum era posibil la firme (apa, gazul metan, telefonul, electrica, telefonul mobil, gunoiul, etc.)?
Si o alta problema, legata tot de Intreprinderea noastra Familiala: sotul meu nu este pensionat si mai are inca vreo 7 ani pana la acel moment;
stiu ca trebuie facuta o declaratie de asigurare ptr. CAS si trebuie platita o cota de 5,5% din baza de impozitare;
de asemenea, mai stiu ca mai trebuie facut un contract de asigurare ptr. CASS pentru care trebuie platiti 10,5% tot din baza de imp.;
precum si 0,5% pentru somaj (daca am gresit ceva, va rog sa ma corectati! Mi-ar fi de mare folos!!)
Si acum vin la dvs. cu intrebarea: dat fiind faptul ca suntem constituiti intr-o Intreprindere Familiala cu doi asociati (membri), aceste procente se aplica la baza de impozitare pentru ambii membrii, sau pentru fiecare in parte (deci: 5,5% pentru mine si inca 5,5% pentru sotul, 10,5% pentru mine si inca 10,5% pentru el, etc.)? Sau se imparte baza de impozitare in doua (suntem cu procente egale in IF) si se impoziteaza fiecare jumatate pentru fiecare dintre noi? Iar in cazul in care eu sunt pensionara, mai trebuie sa platesc CAS, CASS si somajul?
Si o ultima intrebare: aceste obligatii banesti platite la CAS, CASS si Somaj se scad in final din baza de impozitare, pentru a se calcula impozitul de 16% pe profit pe care trebuie sa-l platim la fisc, sau nu?
Cel mai recent răspuns: Anca Florea Podaru , utilizator 17:23, 5 Octombrie 2009
Anca Florea Podaru a scris:
[...] Si acum vin la dvs. cu intrebarea: dat fiind faptul ca suntem constituiti intr-o Intreprindere Familiala cu doi asociati (membri), aceste procente se aplica la baza de impozitare pentru ambii membrii, sau pentru fiecare in parte (deci: 5,5% pentru mine si inca 5,5% pentru sotul, 10,5% pentru mine si inca 10,5% pentru el, etc.)? Sau se imparte baza de impozitare in doua (suntem cu procente egale in IF) si se impoziteaza fiecare jumatate pentru fiecare dintre noi? [...]


Baza de impozitare se imparte in cotele stabilite la constituirea IF si fiecare parte va fi impozitata corespunzator.
Anca Florea Podaru a scris:
[...] Si o ultima intrebare: aceste obligatii banesti platite la CAS, CASS si Somaj se scad in final din baza de impozitare, pentru a se calcula impozitul de 16% pe profit pe care trebuie sa-l platim la fisc, sau nu?


Da, aceste contributii sunt deductibile si se trec la pct. 2.4 in declaratia privind veniturile realizate, 200, vezi: www.avocatnet.ro/content/con...
Multumesc mult d-le Manea, pentru rapunsurile dvs. ata de complete!

Cu toata stima,

Anca Florea Podaru
Ma bucur ca am putut sa va fiu de ajutor.
De foarte mare ajutor, D-le Iulian! Cand incepi o activitate noua, este un cosmar sa incepi sa studiezi legislatia referitoare la ea, pentru ca este atat de stufoasa, pe de o parte, iar pe de alta, problemele pe care le ai tu, se afla in doua-trei articole de lege, dar situate in 2-3 legi diferite!!! In asa fel incat, iti trebuiesc zile in sir ca sa ajungi acolo unde esti interesat! Pe cand atunci cand un om (de meserie) are bunavointa sa-ti arate "sintetic" drumul pe care il cauti, totul devine mai usor si totul devine mai fezabil!
Dar ma intreb: de ce oare, desi noi, pensionarii, eu in speta, ca sotul nu este inca pensionat, desi avem dreptul la asistenta medicala gratuita (atat cat este ea de gratuita!), mai trebuie sa platim totusi acest CASS, chiar acum, in calitatea noastra de pensionari, daca suntem asociati intr-o I.F.???
Si as mai avea o intrebare (referitoare la sotul meu): pentru el nu avem obligativitatea de a plati si somajul?

Alte discuții în legătură

Bonuri fiscale elenadove elenadove ce elemente obligatorii trebuie sa contina un bon fiscal pentru a putea fi decontat sa aiba den furnizor, cif, suma,tva este obligatoriu sa scrie pe el ... (vezi toată discuția)
Obligatie cf pe bon daca nu sunt platitor tva? Bogo4us Bogo4us Buna ziua, Am un SRL neinregistrat ca platitor de TVA si doresc sa stiu daca sunt obligat sa inregistrez in contabilitate doar BF care au CF mentionat (ex. ... (vezi toată discuția)
Intrebare disperata: pfa - consultanta; pana azi trebuia sa depun declaratii? AndreeaFP AndreeaFP Buna seara, Vin si eu cu o intrebare destul de disperata avand in vedere situatiile in care suntem pusi in aceasta tara condusa de niste oameni ffff ... (vezi toată discuția)