avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 753 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... asigurarea sociala a persoanelor varstnice
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

asigurarea sociala a persoanelor varstnice

Buna seara,
Va rog sa ma ajutati si pe mine sfatuindu-ma cum sa procedez cu o persoana in varsta de 69 ani care a suferit un accident vascular in anul 2007,( si care de atunci si pana acum in 2009, are sechele foarte mari, neputandu-se descurca singura nici macar sa taie o ceapa), astfel incat sa o pot ajuta macar angajandu-i un asistent social (insotitor) .Am fost la Comisia pentru persoane cu handicap din Braila, si am fost trimisa la Primaria comunala. De la Primaria comunala am fost trimisa inapoi la Comisie, care iar m-au trimis la Primaria comunala spunandu-mi sa le spun celor din Primarie sa citeasca legile. Problema este ca Primaria iar ma trimite la Comisia de la Braila, pentru ca cei de la primarie nu stiu altfel cum sa procedeze. Cum totusi sa o scot la capat?
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 10:41, 1 Octombrie 2009
Comisia de evaluare a persoanelor cu handicap pentru adulti incadreaza pacientul in grad de handicap astfel:usor, mediu, accentuat sau grav (cu asistent personal si fara asistent personal).
Pentru handicap grav fara asistent personal se acorda pensie de invaliditate + indemnizatie insotitor (600 ron), ambele sume venind pe talonul de pensie al CNPAS. De asemenea, Directia generala de asistenta sociala din cadrul Primariei acorda o indemnizatie (gradul 1) si un buget complementar (gradul 1) - aprox. 290 ron in total. Mai sunt si alte facilitati: calatorii gratuite pe transportul in comun, 12 calatorii pe tren, scutire de impozit pe locuinta.
In cazul acordarii dreptului la asistent personal, acest asistent este angajat al Primariei cu carte de munca si salariul minim pe economie.
Trebuie ca pacienta sa se prezinte la Comisia de evaluare cu un dosar medical complet (bilete de iesire din spital, buletine de analize, avizul medicilor de specialitate in a caror ingrijire se afla). Cu Certificatul de incadrare in grad de handicap va prezentati la Primarie, la Directia de asistenta sociala, care ii acorda drepturile despre care am amintit.
Legea 448/2006 reglementeaza toate aceste drepturi.
@irachieru
Toate drepturile insirate de FlorentinaM, se cuvin conf. L448/2006, dupa obtinerea certificatului de incadrare in grad de handicap.Pentru aceasta trebuie sa se prezinte persoana la Comisia de evaluare ,nu pentru a solicita un asistent social ci pentru evaluarea/ incadrarea si emiterea deciziei de incadrare, avand nevoie de un dosar medical, in care trebuie sa se gaseasca inclusiv un referat de inspectie sociala al Primariei.
Problema apare daca afectiunile de care sufera persoana, sunt sau nu cuprinse in lista celor pentru care comisia poate face incadrarea in grad de handicap.Aceasta lista contine numai coduri secrete ,lucru care face imposibila o eventuala contestare a deciziei adoptata de Comisie(daca este nefavorabila)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incadrare in grad de handicap tomasso tomasso Glorumero nefrita la care se adauga avc ischemic (doua episoade) sant afectiuni care se regasesc in normativul in vigoare al afectiunilor incadrabile grupele ... (vezi toată discuția)
Ajutor batran paralizat ro_red_rosu ro_red_rosu Socrul a ramas cu sechele severe in urma AVC hemoragic, a paralizat pe partea dreapta, nu vorbeste, nu poate inghiti. Are o pensie de 734 ron, in acest caz se ... (vezi toată discuția)
Cum se obtine indemnizatia de insotitor? rosica rosica BUNA,VA ROG FITI AMABILI SI SPUNETI MI DACA BUNICUL MEU CARE ARE PARKINSON,SI ESTE OPERAT,FACE PE EL,POATE BENEFICIA DE INSOTITOR?ASTEPT RAS.DACA DA CE ACTE ... (vezi toată discuția)