avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 609 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... DOSAR PENAL
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

DOSAR PENAL

Buna, am o problema si nu stiu cum sa ies din ea. Am lucrat la un magazin de incaltaminte dar ulterior mi-am dat demisia.Ideea este ca s-a gasit o lipsa in gestiune destul de mare zic eu (5500 lei).Noi fetele dinmagazin, tot ne gandeam de unde o lipsa asa mare in gestiune, dar sefa de magazin nu vroia sa anunte la sediu.Eu ma tot certam cu ea(sefa de magazin) pt ca nu mai eram deacord sa platim din buzunarul nostru. M-am trezit intr-o zi cu ea la magazin facand sacndal ca eu nu am batut un produs in casa si am luat eu bani. A chemat politia dar nu s-a intamplat nimic, pt ca nu m-a prins cu nimic(nici nu avea cu ce). Am primit o citatie de la SERVICIUL DE INVESTIGARE A FRAUDELOR privind dosar penal. Am aflat ulterior ca unele fete din magazin au depus plangere impotriva mea ca nu am batut produsul in casa si am luat bani.Mentionez ca noi fetele de la casa nu bateam toate produsele in casa,trebuia sa reglam niste coduri.Eu cred ca sefa de magazin fura si pentru ca eu nu am mai fost deacord sa platesc lipsurile le-a pus pe fete impotriva mea si a facut in asa fel sa creada ca are dreptate.
Intrebariile mele sunt:
Ce o sa se intample?
O sa-mi faca dosar penal?
Mentionez ca au trecut 3 luni de cand mi-am dat demisia si nu m-au chemat pentru lichidare. M-au sunat doar pentru cartea de munca si mi-au desfacut contractul de munca conf art 79 din codul munci.Este bine sau rau?Ma mai pot angaja cu art asta?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 13:53, 2 Octombrie 2009
Nu este bine deloc ce se intampla. Sigur ca va poate face dosar penal daca nu au si facut-o deja. Ce mijloace de proba credeti ca puteti aduce in apararea dvs?
Art. 79. [definiţia legală, procedura şi efectele demisiei]
(1) Prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz.
(2) Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dă dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probă.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de muncă continuă să îşi producă toate efectele.
(6) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător.
(7) Contractul individual de muncă încetează la data expirării termenului de preaviz sau la data renunţării totale ori parţiale de către angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă.
Ceea ce mi se pare ciudat este ca, (art 79 nu este cel care dupa cum bine observati v-ar impiedica sa lucrati in alta parte), de ce v-ar face dosar penal.. dar va desface contractul cu art 79?!!! ma gandesc totusi ca, daca chiar ar vrea sa va faca rau, ar desfiinta cu alt articol de ex:abatere disciplinara sau altceva
Ultima modificare: Joi, 1 Octombrie 2009
ContSters87904, utilizator
Art. 79 inseamna demisie – categoric va puteti angaja!

Cat priveste problema cu lipsa in gestiune e mai greu sa va dovediti nevinovatia – mai ales daca respectivele colege scriu declaratii in defavoarea dv.
Plangerile cum ca nu inregistrati vanzarea pe casa sunt facute catre sefi, sau catre politie?

Articolul din codul muncii, prin care vi s-a incheiat c.i.m. poate fi in avantajul dv – in sensul ca, din moment ce v-au acceptat demisia nu au considerat ca ar trebui sa va... reproseze ceva... Nu accepti demisia unui angajat pe care il consideri hot...

Erati inca angajata cand a fost chemata politia – din cate inteleg... Acest aspect poate fi tot in favoarea dv, deoarece ”nu s-a gasit nimic” in neregula, la acea data.

Inainte de a pleca nu s-a facut un inventar? Ar fi trebuit – si ar fi reiesit o eventuala lipsa in gestiune. Inca ceva: ar fi fost posibil ca marfa sa fie furata de terti (hoti care se dau cumparatori)? Cum va ”iesea” calculul la predarea banilor sau la schimbul de tura (ca exemple)? Exista acte prin care se poate dovedi ce si cum... Cine primea marfa in gestiune si intocmea actele necesare? Cand era aranjata pe raft i se mai facea receptia, de cea care urma sa o vanda...? Aveti multe cai de a va apara... Nu stiu, insa, cum e organizata activitatea magazinului... deci nu ma pot lansa in speculatii...

Citatia e datata in perioada cand, inca, erati angajata? Pt ca nu se intelege foarte clar...

P.S. Pana am scris eu, annajanette a punctat destule ”slabiciuni” in acuzatiile ce vi se aduc...
Ultima modificare: Joi, 1 Octombrie 2009
trope_doi, utilizator
1-art 79=demisie ,va permite fara probleme angajarea la alt loc de munca.
2-de la parasirea unitatii,dvs cunoscand ca este o situatie delicata spre penal,nu a-ti solicitat incheierea formelor ,respectiv si nota de lichidare?
3-Avand in vedere ca mentionati ca unele fete din magazin au facut plangere,se impune sa va interesati concret daca plangerea este si sustinuta si probata,pentru plangeri sunt miliarde dar putine se si probeaza.
3-La momentul demisiei nu a-ti intocmit inventar/descarcare de gestiune?
4-In perioada cand a-ti constatat lipsa sumelor financiare ,sumele rezultate din vanzari se depuneau si se predau cu documente legale?

Alte discuții în legătură

Va rog sa ma ajutati carmenramona carmenramona sunt gestionar la un depozit sau am fost dar ieri am depus demisia,administratorul neacceptand-o astfel azi am trimis-o prin posta. Azi nu m-am prezentat la ... (vezi toată discuția)
Demisie fara sa raspund de gestiune.... Dessire Dessire Buna ziua.Sunt angajata la o firma de aprox. 2 luni jumate si de cand am venit mi s-a zis ca intr-o zi vom face inventar sa preiau si eu gestiunea.Pana acum nu ... (vezi toată discuția)
Inventarul este obligatoriu la demisionare? razvanf razvanf Am lucrat 2 luni la o societate ca gestionar la un magazin cu o gestiune de peste un miliard. Zilele trecute mi-am depus demisia si am primit ca raspuns ... (vezi toată discuția)