avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 223 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Zilele libere saptamanale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Zilele libere saptamanale

Buna ziua. Am si eu o mica nelamurire.
Saptamana aceasta in zilele de luni si marti sotia mea a fost planificata liber urmand ca in perioada de miercuri-duminica sa isi desfasoare activitatea la locul de munca.
Marti, intrucat i s-a facut rau, a fost internata in spital, si i s-a prescris concediu medical pana miercuri, saptamana viitoare.
Sotia a dus la locul de munca concediul medical, deci se intelege ca sefii ei stiau perioada in care va fi in concediu, cu toate astea pentru saptamana viitoare a fost planificata marti si miercuri libera(perioada in care se afla in concediu medical), urmand ca in perioada joi-duminica sa lucreze.
Nu am reusit sa ne dam seama din codul muncii daca, din cauza ca in saptamana aceasta a avut liber luni si marti dupa care restul saptamananii a fost in medical se considera ca a avut de fapt 4 zile libere(respectiv luni si marti si sambata si duminica din perioada cu medicalul), si ca drept urmare, saptamana viitoare sa nu mai aiba dreptul la liber.
De asemenea in aceasta luna nu a avut nici macar o zi libera sambata sau duminica, desi in codul muncii am vazut stipulat ca este obligatoriu macar 2 zile de sambata si duminica libere in fiecare luna
Va multumesc anticipat pentru ajutorul acordat.
Ultima modificare: Vineri, 18 August 2017
bozzont, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:12, 18 August 2017
Care este programul de munca al sotiei dvs, intrucat din ce spuneti acesta este modificat saptamanal?

Programul/repartizarea este mentionata in c.i.m. ?
Lucreaza intr-un super market (Carrefour), iar programul de munca este practic 8 ore pe zi, 5 zile pe saptamana, in 3 schimburi (I, II si III), cu 2 zile de liber saptamanal, fara a fi precizate care sunt aceste zile, ele fiind dispuse in functie de repartizarea personalului, fiind precizat faptul ca au dreptul la un weekend pe luna.
Repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica.

In cazul in care munceste in zilele de sambata si duminica, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

Nerespectarea prevederilor legale privind munca in zilele de repaus saptamanal poate fi semnalata ITM-ului/Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
Multumesc mult pentru raspuns.
Sa inteleg desci, ca in saptamana aceasta sotia mea a avut doar 2 zile de liber, pe care le-a luat, urmand ca in perioada de miercuri pana duminica, cat se afla in concediu medical, sa fie pontata cu 75% conform codului medical? si deci, rezulta faptul ca saptamana viitoare beneficiaza de 2 zile libere, in perioada joi-duminica, dupa terminarea concediului medical?
Va rog frumos sa ma lamuriti, deoarece nu stim cum sa procedam. In codul muncii nu este prevazuta o astfel de situatie, motiv pentru care nu avem nici o idee daca firma face abuz sau daca noi suntem informati corect.
Va multumim pentru intelegere.

Alte discuții în legătură

Concediu de luni pana vineri si ei ma cheama la munca sambata....... adios3280 adios3280 Buna ziua Am si eu o mica intrebare. Situatie este putin complicata. Am avut concediu medical de luni pana joi si vineri concediu de odihna. Acum ... (vezi toată discuția)
Legalitate program 12/24 - 12/48 Elena_Denisa Elena_Denisa Buna ziua, am nevoie de ajutor... in exprimare #-o Cum explic cuiva de ce nu e legal 12/24... si atat si ca trebuie sa fie 12/24, 12/48, va rog? (vezi toată discuția)
Program de lucru, zile libere consecutive DLR DLR Buna seara, Am si eu o nelamurire, daca puteti sa ma ajutati. Am urmatorul program la serviciu: Sap. 1: Duminica 13 Noiembrie - Sambata 19 ... (vezi toată discuția)