Buna ziua,
Am o matusa de 65 de ani care nu are nici un venit. Nu a fost niciodata casatorita si nici nu traieste in concubinaj. Traieste la tara si nu a lucrat niciodata cu carte de munca.
Stiu de Legea nr. 416, dar acolo tot bate apa in piua cu executarea celor 72 de ore de munca in folosul comunitatii. Ea are o varsta totusi, si mi se pare ciudat sa pui o femeie de 65 de ani la munca.
Va intreb: Ce solutie exista pentru a-i acorda matusii mele un mic ajutor in aceste conditii?
Matusa dvs. nu indeplineste conditiile prevazute de art. 2 din O.U.G. nr. 6/2009 pentru a beneficia de pensia sociala minima. Alta solutie in afara ajutorului prevazut de Legea nr. 416/2001 nu exista.
ART. 2 - O.U.G. nr. 6/2009
(1) Beneficiază de pensia socială minimă garantată pensionarii sistemului public de pensii cu domiciliul în România, indiferent de data înscrierii la pensie, dacă nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat în plată, se situează sub nivelul pensiei sociale minime garantate.
Cele 72 de ore de munca /luna sunt prestate de catre persoanele apte de munca.
Norma metodologica de aplicare a legii 416/2001
Art. 25. - In sensul prevederilor art. 23 si 24, persoane apte de munca sunt persoanele care:
a) au varsta cuprinsa intre 16 ani si varsta stabilita de lege pentru pensionare;
............................
Matusa are 65 de ani, deci a depasit varsta de pensionare.