avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 658 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Înștiințare de la ANAF
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Înștiințare de la ANAF

am primit o instintare de la anaf ca in 2015-2016 am facut tranzactii imobiliare si am depasit plafonul de 220000 lei si ca trebuia sa ma declar platitoare de tva,sunt persoana fizica si intr-adevar am vandut mai multe proprietati respectiv case de locuit si terenuri care le detin si le-am folosit de aproximativ 7-8 ani .notarul la vremea respectiva mi-a calculat impozit pe tranzactie si nu m-a informat de faptul ca trebuie sa ma inregistrez ca platitor de tva deoarece a vazut clar ca am depasit suma de 220000 lei,Am fost si l-am intrebat daca stia de lucrul acesta in anul 2015-2016 si mi-a raspuns ca nu a avut cunostinta de aceasta lege considerand ca tva este o taxa pe valoare adaugata care in mod normal ar trebui sa ai si posibilitatea sa o deduci din investiitiile care le-ai facut la acea prorietate.Va rog sa ma informati care este procedura si daca am vre-o cale de atac asupra acestei speta,va multumesc
Ultima modificare: Marți, 22 August 2017
Admin, administrator
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 21:27, 22 August 2017
Inregistrarile si notificarile se fac din oficiu, atunci cand depasiti plafonul. Dar in functie de situatia de fapt, tranzactiile realizate in acea perioada si actele emise, puteti sa fiti sau nu obligat sa platiti tva.
Indiferent de valoarea cladirilor sau terenurilor, daca se dovedeste ca nu au fost cumparate in vederea revanzarii si se poate demonstra ca au fost utilizate in scopuri personal, nu mai trebuie sa platiti.
Nu era obligatia notarului sa tina socoteala proprietatilor vandute.

Trebuia sa va inscrieti platitor de TVA in luna urmatoare depasirii plafonului. Odata cu obtinerea certificatului aferent, dupa 01 a lunii urmatoare vanzarile sunt purtatoare de TVA.
Ultima modificare: Marți, 22 August 2017
Iulian MANEA, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contracte vanzare cumparare mai multe imobile saphirr saphirr Buna seara! Am o intrebare, va rog daca e posbil sa imi raspundeti: Daca in ianuarie am vandut un imobil achizitionat anul trecut intr-un bloc vechi, iar ... (vezi toată discuția)
Referitor la tva si impozit la vanzare terenuri intravilane (un ... GINACP GINACP Referitor la TVA si impozit la vanzare terenuri intravilane (un teren, doua, trei, etc.) de catre o persoana fizica: Cand esti platitor de TVA? (exemplu, ... (vezi toată discuția)
Tva aplicat la valoare teren construibil dia_8 dia_8 Sunt persoana fizica si detin in proprietate doua terenuri construibile, pe care le-am achizitionat in urma cu peste 15 ani. Anul acesta as dori sa le vand ... (vezi toată discuția)