avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 802 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... partaj sau acord la notariat
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

partaj sau acord la notariat

Buna ziua,
Va rog frumos sa ma informati si pe mine asupra cazului in care ma aflu.
In prezent sunt divortata, am primit incredintarea copilului minor, mi s-a stabilit pensia alimentara.
Problema o constituie acum situatia apartamentului asupra caruia trebuie sa ne intelegem.
Apartamentul a fost cumparat in anul 2004, la aprox. 2 luni dupa ce ne-am casatorit, dar cu un procent de 70% bani primiti de la mama mea, 30 % banii sotului.
in actul de vanzare cumparare apare sotul apoi eu, asadar suntem ambii trecuti in actul de vanzare-cumparare.
Mama banuia ca o sa se ajunga la asa ceva, vazand ca el se opune sa fie trecuta mama in actul casei si mi-a facut un act de donatie, pe suma care a platit-o, suma donata in vederea unui apartament, act care a fost si el trecut in contractul de vanzare cumparare, undeva in josul paginii, cum ca 70% din pretul apartam este reprezentat de actul de donatie.
In cazul partajului, sotul cere sa se imparta in procent de 50%, sau nu vrea sa paraseasca apartamentul ci sa i se ofere o camera in care sa locuiasca, daca nu obtine acest procent.
Pot cere in procesul de partaj sa ii platesc doar acel procent de 30% al lui si sa paraseasca casa, sau ma poate obliga sa ii cedez acea camera?
In cazul in care se face evaluarea apartamentului se tine cont de suma trecuta in contract sau de suma reala cu care a fost cumparat apartamentul( in realitate suma a fost 12.000 eur, iar in contract s-a trecut doar 4.000 eur, dar procentul dat de mama s-a socotit acelasi 70%( mama a platit 8000 eur, sotul 4000 eur), sau se tine cont de valoarea de acum de pe piata imobiliara?
Daca ajung cu fostul sot un acord, se poate face intelegerea la notariat?
Eu sa ii dau suma pentru care ne intelegem si el sa cedeze in felul acesta partea lui?
Cum se procedeaza, ce act ar trebui facut?
Are valoare in fata legii, ma gandesc, ar putea vreodata sa conteste actul care il va semna la notar si sa ceara prin partaj alta suma, adica sa intenteze proces cum ca ar fi fost fortat sa accepte acea suma, sau baut, etc..?Ar putea face acest lucru, sau odata ce a cedat partea sa la notariat nu mai poate face nimic?
Va multumesc daca binevoiti sa ma lamuriti cu aceasta dilema in care ma aflu, deoarece nu stiu incotro sa o apuc?
Va multumesc pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: MihaelaBog , utilizator 11:50, 2 Octombrie 2009
Va rog din suflet sa imi dati un sfat.
buna ziua .
mama dvs a fost mai mult decat inteleapta !!
faptul ca ati incheiat un act de donatie , din care rezulta clar ca dansa v-a donat acea suma de bani in scopul cumpararii imobilului, este in avantajul dvs .
astfel, avand in vedere ca dvs aveti o cota parte din imobil mult mai mare decat a sotului, aveti posibilitatea sa cereti in instanta atribuirea imobilului, cu obligatia platii sultei catre sot .
daca cadeti de acord cu sotul in ceea ce priveste partajul, puteti merge ori la notariat ori puteti incheia o tranzactie , care se semneaza de parti in fata instantei si de care instanta va lua act .

dar cred ca sotul va refuza calea amiabila, din moment ce deja are pretentii la jumatate din imobil.
parerea mea este sa nu renuntati in favoarea dansului, intrucat aveti sanse sa va fie atribuit dvs imobilul .

Nu doresc cu nici un chip sa renunt, mai ales cand am un copil si banii au fost dati de mama, in proportie de 70%.
Dar nu stiu care sunt costurile in cazul unui partaj, evaluator, avocat, taxa de timbru, durata unui proces, mai mult ma ingrijoreaza faptul ca ar putea cere sa ramana intr-o camera, apart avand 3.(i se poate acorda acest drept? as putea arata ca influenta lui este rea pt copil, scandaluri, batai, am certif medical in urma lor)?
in cazul in care instanta constata de ex ca imobilul este comod partajabil in natura, va dispune in acest sens.
cu late cuvinte, daca considera ca spatiul locativ poate profita traiului separat a doua pers., poate partaja imobilul in natura.
insa av in vedere ca este vorba de un apartamnet, cred totusi ca sansele sunt de partea dvs ., av in vedere si cota dvs de contributie .

taxa de tb este de 3% calculata la valoarea imobilului , onorariul de expertiza variaza intre 600-1200 ron. depinde .
+ onorariu avocatial .

eu sincer va sfatuiesc sa apelati la un av din orasul dvs ., pt ca aveti sanse sa va fie atribuit imobilul . o importanta majora o are si probatoriul !!
Aveti sanse mari sa obtineti cota de 70% in cazul partajului. In primul rand, contractul de donatie va ajuta. demonstrati care a fost aportul dvs la achizitionarea apartamentului.
In ceea ce priveste valoarea apartamentului, se calculeaza valoarea actuala a acestuia si nu valoarea de achizitie.

Alte discuții în legătură

Birocratie partaj... loanabelciu loanabelciu Dupa obtinerea hotararii de partaj ce anume trebuie facut daca vreau sa raman eu cu apartamentul si sa-i platesc o sulta fostului sot...trebuie mers la ... (vezi toată discuția)
Dreptul familiei, probleme nirama nirama Buna ziua, va rog frumos sa-mi dati niste sfaturi priliminare! Avem un ap. de 2 cam. si sunt nevoit sa accept divortul, dar nu si partajul egal, pt. ca nu as ... (vezi toată discuția)
Am nevoie de un raspuns rapid, va rog! talidae2000 talidae2000 In primul rand, buna ziua Am doua probleme cu care ma confrunt, mai bine zis, mama mea. Asadar, sa incep cu inceputul. 1. Apartamentul in care locuiesc ... (vezi toată discuția)