avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 552 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... ce masini au prioritate de trecere?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

ce masini au prioritate de trecere?

Zilele trecute mergand spre casa pe una din strazile care le frecventez care este cu o banda pe sens s-a intamplat ca o masina sa vina pe sensul meu de mers... prin depasirea unei intregi coloane de autovehicule. Mentionez ca acesta masina a depasit o coloana de masini pe sensul meu de mers, fara sa fie cu semnale luminoase de orice natura, girofar, avarii, lumini normale semnale acustice... absolut nimic... si m-a acrosat pe sensul meu de mers. El era intrat pe sensul meu de mers dupa ce incepuse linia continua de preselectare. Din cate stiu eu singurii care ar avea voie sa faca asa ceva, ar fi politia, salvarea, pompierii cei ai serviciilor speciale aflati in misiune. Corect? Cine ar mai avea dreptul sa faca o astfel de depasire si apoi sa ma acuze ca eu am blocat drumul, aflandu-ma pe sensul meu de mers, si ca el se grabea si era aglomeratie si din cauza asta a trebuit sa faca depasirea pentru a putea duce persoanele transportate mai departe.
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 23:26, 5 Octombrie 2009
Dreptul mentionat de catre dvs il detine cu respectarea prevederilor imperios legal dispuse,mai multe autoritati ,inclusiv misiunile diplomatice .
Evenimentul
acrosarii pe sensul dvs de mers
este dovedit printr-un inscris sau cu martori ?
Da,e corect ca numai Politia,salvarea,pompierii si jandarmii aflati in misiune si cu girofarurile pornite,au prioritate orice ar fi.Nu avea dreptate acel domn,care nu i se justifica graba prosteasca de a depasi in conditiile prezentate de dumneavoastra.
@bluelagoon ,
autoritatile care detin dreptul legal prevazut ,pentru sotuatii speciale sunt mult mai numeroase fata de cele enumerate de catre dvs.
Mai puteti adauga misiunile diplomatice ,autoritatile care raspund de situatii de urgenta si multe altele.
Avand in vedere ca autorul topicului nu a precizat autoritatea reprezentata de catre soferul care l-a acrosat ,este prematur si neprofesionist a dispune incadrarea faptei acestuia ca si "graba prosteasca"
Da exista inscrisuri. La politie imediat dupa accident am fost sa dau declaratie avand in vedere ca domnul nu a stat la discutii si a preferat sa fuga de acolo "nesimtind" lovitura dupa convorbirea telefonica pe care am avut-o cu o doamna care spune ca ar fi fost in masina lui. Eu am putut sa ajung la politie intr-o ora, din cauza traficului, dar dansul nu.
Era sofer pe un microbuz al unei fundatii. Pe spatele microbuzului era un semn al persoanelor cu handicap si atentie copii. Cu atat mai mult este un sofer iresponsabil din moment ce face o asemenea depasire si pune in pericol vietile pasagerilor. Putea sa fie vorba de un camion sau un pieton pe care il putea lovi, atunci ce se intampla? Mai ales ca era foarte aproape de o trecere de pietoni intr-o intersectie aglomerata la ora respectiva.
Ar fi putut sa coboare din bun simt si sa vada daca totul este in regula si sa nu ajungem la politie, sa o rezolvam amiabil. Dar daca ei nu au simtit nimic intr-un microbuz asta nu inseamna ca intr-o masina mica nu simti nimic... ca nici unu care conduce un camion si acroseaza pe cineva usor pt el dar grav pt o masina mica, nu simte.
Situatia expusa de dvs. dpdv legal(OUG 195/2002) e foarte simplu rezolvata:
ART. 6
In sensul prezentei ordonante de urgenta, expresiile si termenii de mai jos au urmatorul inteles:
1. acordare a prioritatii - obligatia oricarui participant la trafic de a nu isi continua deplasarea sau de a nu efectua orice alta manevra, daca prin acestea ii obliga pe ceilalti participanti la trafic care au prioritate de trecere sa isi modifice brusc directia sau viteza de deplasare ori sa opreasca;

ART. 118
Conducătorul de vehicul care efectuează depăşirea este obligat:
a) sa se asigure ca acela care îl urmează sau îl preceda nu a semnalizat intenţia începerii unei manevre similare şi ca poate depăşi fără a pune în pericol sau fără a stanjeni circulaţia din sens opus;
ART. 120
(1) Se interzice depăşirea vehiculelor:
i) când pentru efectuarea manevrei se incalca marcajul continuu, simplu sau dublu, care desparte sensurile de mers, iar autovehiculul circula, chiar şi parţial, pe sensul opus, ori se incalca marcajul care delimiteaza spaţiul de interzicere;
j) când din sens opus se apropie un alt vehicul, iar conducătorul acestuia este obligat sa efectueze manevre de evitare a coliziunii;

Aveti urme vizibile pe masina rezultate in urma acrosarii? Au fost trecute in PV intocmit de catre agentul de politie?

Alte discuții în legătură

Folosirea girofarului galben pe masini de interventie Gabriela T Gabriela T Firma la care lucrez se ocupa cu mentenanta instalatiilor si ofera clientilor interventii in regim de urgenta (24 ore/24) in cazul defectiunilor. In aceasta ... (vezi toată discuția)
Permis retinut neacordare prioritate ambulanta CatalinANdrei19 CatalinANdrei19 buna ziua ... zilele recente am fost oprit de politia rutiera cu MCV, pentru neacordare prioritate ambulanta . pe PV este trecut ca aceasta avea in functiune ... (vezi toată discuția)
Mă lovesc de o problemă frustrantă. acum un an mi-a fost reținut ... ionutdragan11 ionutdragan11 mă lovesc de o problemă frustrantă. acum un an mi-a fost reținut carnetul pe motiv ca nu am oprit la semnalele polițistul. semnalele acestuia nu au ... (vezi toată discuția)