avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi

Conferință avocatnet.ro: Avalanșă de modificări în Codul muncii - analize și detalieri. Tot ce trebuie să știe angajatorii pentru conformare la noua legislație. Rezervă loc și participă → 

Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Folosirea girofarului galben pe masini de interventie
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Folosirea girofarului galben pe masini de interventie

Firma la care lucrez se ocupa cu mentenanta instalatiilor si ofera clientilor interventii in regim de urgenta (24 ore/24) in cazul defectiunilor. In aceasta situatie se poate utiliza girofarul galben pe masinile/laboratoarele care intervin pt. a repara instalatiile?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 12:40, 16 Martie 2017
Utilizarea girofarului este permisa numai cu respectarea prevederilor OUG nr. 195/ 2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată,
Art. 32 (1) Semnalele speciale de avertizare luminoase sunt emise intermitent de dispozitive de iluminare montate pe autovehicule şi au următoarele semnificaţii:
a) lumina roşie obligă participanţii la trafic să oprească în direcţia de mers cât mai aproape de marginea drumului;
b) lumina albastră obligă participanţii la trafic să acorde prioritate de trecere;
c) lumina galbenă obligă participanţii la trafic să circule cu atenţie.
(2) Sunt autorizate să utilizeze semnale speciale de avertizare luminoase:
a) pentru lumina roşie – autovehiculele aparţinând poliţiei şi pompierilor;
b) pentru lumina albastră - autovehiculele aparţinând poliţiei, jandarmeriei, poliţiei de frontieră, serviciului de ambulanţă sau medicină legală, protecţiei civile, Ministerului Apărării care însoţesc coloane militare, unităţilor speciale ale Serviciului Român de Informaţii şi ale Serviciului de Protecţie şi Pază, Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor din cadrul Ministerului Justiţiei, autovehiculele de serviciu ale procurorilor criminalişti din Ministerul Public, precum şi cele aparţinând Departamentului Naţional Anticorupţie, atunci când se deplasează în acţiuni de intervenţie sau în misiuni care au caracter de urgenţă;
c) pentru lumina galbenă - autovehiculele cu mase şi/ sau dimensiuni de gabarit depăşite ori care însoţesc asemenea vehicule, cele care transportă anumite mărfuri sau substanţe periculoase, cele destinate întreţinerii, reparării ori verificării unor lucrări efectuate în partea carosabilă sau executării unor lucrări de drumuri, curăţeniei străzilor, deszăpezirii sau tractării, transportului şi depanării autovehiculelor rămase în pană sau avariate, precum şi tractoarele care tractează utilajele agricole si tehnologice cu dimensiuni de gabarit depăşite.
(3) Autovehiculele prevăzute la alin.(2) lit.a) şi b) trebuie să fie echipate şi cu mijloace speciale sonore de avertizare.
(4) Pe autovehiculele aparţinând poliţiei şi pe cele prevăzute la alin.(2) lit.c) pot fi instalate şi dispozitive luminoase cu mesaje variabile, destinate participanţilor la trafic.
(5) Mijloacele speciale de avertizare, luminoase sau sonore, se certifică sau se omologhează de autoritatea competentă, potrivit legii. Condiţiile de utilizare a acestora se stabilesc prin regulament.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce masini au prioritate de trecere? ContSters66930 ContSters66930 Zilele trecute mergand spre casa pe una din strazile care le frecventez care este cu o banda pe sens s-a intamplat ca o masina sa vina pe sensul meu de mers... ... (vezi toată discuția)
Girofar albastru fara autorizatie manolachealex manolachealex Ce se intampla daca esti prins cu un girofar albastru in trafic, neavand autorizatie? As dori si temei legal. Multumesc anticipat. (vezi toată discuția)
Inspectorii vamali au dreptul sa circule cu girofar albastru? CONSTANTINCINTAR CONSTANTINCINTAR Titlul:..........drept DE a circula.......(rectific!) Buna ziua, Am o nelamurire..... Cu ceva timp in urma, am avut o discutie cu un inspector vamal, ... (vezi toată discuția)