avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 632 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... care este termenul de prescriere ?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

care este termenul de prescriere ?

Buna ziua !

Este vorba despre un litigiu de munca.
Angajatorul a considerat ca fratele meu a primit la salariu
in fiecare luna niste sume de bani in plus care nu i s-ar fi cuvenit.
Angajatorul l-a dat in judecata pe fratele meu
pentru ca acesta sa restituie acele sume de bani
pe care angajatorul le considera sume necuvenite.

Inainte de acest proces, angajatorul a obtinut o Decizie civila
prin care Curtea de Apel a spus ca fratele meu
a primit sume necuvenite, insa
angajatorul nu a cerut instantei
ca fratele meu sa fie obligat si la restituirea acelor sume.

Abia in acest proces angajatorul cere instantei
sa il oblige pe fratele meu la restituirea acelor sume de bani primite in plus la salariu, in fiecare luna.

Va rog frumos sa imi spuneti de la ce data se prescrie dreptul de actiune al angajatorului ?
- in termen de 3 ani de la data Deciziei civile a Curtii de Apel ?
sau
in termen de 3 ani de zile de la data platii sumelor de bani ?

Dreptul la acțiune al reclamantei s-a născut la data efectuării fiecărei plăți lunare apreciată ca fiind nedatorată ?
sau
de la data la care prin hotărârea judecătorească a Curții de Apel
a ramas irevocabila, prin care s-a statuat asupra
legalității și temeiniciei hotararii de Fond in sensul ca
salariatul - fratele meu a primit necuvenit sume de bani in plus la salariu in fiecare luna ?

- conform Art. 268. (1) Cererile in vederea solutionarii unui conflict de munca pot fi formulate:
c) in termen de 3 ani de la data nasterii dreptului la actiune, in situatia in care obiectul conflictului individual de munca consta in plata unor drepturi salariale neacordate sau a unor despagubiri catre salariat, precum si in cazul raspunderii patrimoniale a salariatilor fata de angajator ?

Va rog frumos un sfat !
Cel mai recent răspuns: oanaportar , utilizator 12:56, 26 August 2017
Invocați prescripția, Dacă judecătorul respinge excepția, mergeți în apel. Poate au intervenit cauze de întrerupere,
Va rog mult de tot sa imi spuneti
care dintre cele 2 cazuri de prescriptie poate fi invocata ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revizuire hotarare ? si cum se pot retine banii platiti in plus ? oanaportar oanaportar - litigiu de munca, angajatul a obtinut o hotarare de majorare salariu. - ulterior, printr-o alta actiune a obtinut si o majorare de 7,4 % a ... (vezi toată discuția)
Jurisdictia muncii wernerr wernerr acum sunt pensionar.societatea la care am lucrat poate sa ma actioneze in instanta pentr o greseala din 2001 (vezi toată discuția)
Modalitate de recuperare avans din salariu incasat necuvenit Isabela68 Isabela68 Ma poate lamuri cineva care este modalitatea de angajare a raspunderii patrimoniale atunci cand angajatul dupa ce a primit o suma cu titlu de avans salariu de ... (vezi toată discuția)