avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 693 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... conditii pensionare varsta
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

conditii pensionare varsta

BUNA ZIUA,
NUMELE MEU ESTE MANZU IONEL
DATA NASTERE: 23.02.1953
AM LUCRAT 34 ANI, 4 luni si 13 zile SI AM FOST DISPONIBILIZAT IN MARTIE ANUL CURENT
AM INTRODUS DOSARUL DE SOLICITARE IESIRE LA PENSIE PE DATA DE 01.06.2009, DAR NU AM PRIMIT RASPUNS
AS DORI DACA SE POATE SA MA AJUTATI SA IMI SPUNETI VA ROG FOARTE MULT CARE SUNT SANSELE MELE DE A IESI LA PENSIE, AVAND IN VEDERE CA MI S-A SPUS CA SUNT ANUMITE PROBLEME DAR NIMENI NU IMI SPUNE NIMIC.
VA SUPUN ATENTIEI URMATOARELE SPRE ANALIZA:
- VECHIME TOTALA : 34 ANI, 4 LUNI SI 13 ZILE DIN CARE :
a) 18 ANI SI 10 LUNI - GRUPA I SI
b) 7 ANI,7 LUNI , 8 ZILE - GRUPA A IIA
ASTEPT UN RASPUNS DIN PARTEA DVS.
VA MULTMESC DN SUFLET
CU STIMA,
O ZI BUNA

VA MULTUMESC,
CU STIMA
O ZI BUNA
ASTEPT RASPUNS

Cel mai recent răspuns: miru28 , utilizator 09:47, 2 Octombrie 2009
Si care ar putea fi problemele? :) Daca datele pe care le-ati prezentat sunt sustinute de inscrierile din carnetul de munca si / sau din adeverinte, puteati beneficia de pensie pentru limita de varsta cu reducerea corespunzatoare a varstei standard de pensionare pentru activitatea desfasurata in grupa I de munca inca din 2007!

Date generale: Un barbat nascut in 1953 poate beneficia de pensie pentru limita de varsta de la varsta de 65 de ani; stagiul complet de cotizare este de 35 de ani iar stagiul minim este de 15 ani.

Stagiul de cotizare: Stagiului realizat de dvs. de 34 ani, 4 luni si 3 zile i se adauga un stagiu aferent activitatii desfasurate in grupele I si II de munca de 10 ani si 9 luni, rezultand un stagiu total de 45 ani, 2 luni si 3 zile.
Din punctul de vedere al stagiului de cotizare, puteti beneficia de pensie anticipata partiala, de pensie anticipata precum si de pensie pentru limita de varsta.

Varsta standard de pensionare: Va dau doua variante ale reducerii varstei standard pentru activitatea lucrata in grupe:
-Conform art. 167 ind. 1 din Legea nr. 19/2000, pentru 18 ani intregi lucrati in grupa I de munca varsta standard se reduce cu 10 ani si 10 luni. Aceasta este varianta cea mai avantajoasa pentru dvs.
Atentie, reducerea prevazuta la art. 167 ind. 1 nu se cumuleaza cu nicio alta reducere prevazuta de Legea nr. 19/2000, nici cu cea prevazuta pentru activitatea desfasurata in grupa II de munca.
-Conform art. 42 din Legea nr. 19/2000, pentru 25 de ani intregi lucrati in grupele I si II de munca varsta standard se reduce cu 5 ani si 6 luni.

1. Desi nu cred ca mai conteaza, de pensie anticipata si de pensie anticipata partiala puteti beneficia la implinirea varstei de 60 de ani.
2. Avand in vedere reducerea varstei standard de pensionare pentru activitatea desfasurata in grupa I de munca, de pensie pentru limita de varsta puteati beneficia de la 54 de ani si 2 luni.

Amintiti-le celor de la casa de pensii ca exista art. 167 ind. 1 in Legea nr. 19/2000.
O pensie linistita va doresc! :)

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Ultima modificare: Joi, 1 Octombrie 2009
Gabriela Pintea, Consilier juridic

Urmare celor 18 ani lucrati in gr. I de munca, puteti beneficia de pensie limita de varsta la orice data (dreptul dvs la pensie limita de varsta este deschis inca de la 23.12.2005)
multumesc mult pentru raspunsul dvs. atat de detaliat
cu stima
manzu ionel

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare mare gosco mare gosco Sunt nascuta la 12.12 1954 si am cotizare efectiva de 25 de ani din care contributie efectiva in grupa I de munca de la 01.09.1980 - 15.09.1986; in grupa II ... (vezi toată discuția)
Calcul pentru iesire la pensie la sere stamateanu stamateanu la ce varsta ies in pensie la cerere daca am 10 ani lucrati in subteran ( gr. 1 speciala ) 10 ani gr. 2 si 7 ani gr. 3 (vezi toată discuția)
Cand pot sa ma pensionez anticipat. taranusicat taranusicat Sunt nascut in 05.06.1958 si am inceput sa lucrez din 01.08.1978 cu vechime neatrerupta in munca. Am lucrat in grupa I de munca 21,6 ani, si am avut in anul ... (vezi toată discuția)