Buna ziua! Am si eu o mica nelamurire. Pe data de 18 iulie am sustinut un interviu la o companie, in urma caruia trebuia sa incep din urmatoarea zi, perioada de proba( 5 zile)19-25 iulie, la finalul careia am dat un test, pe care l am trecut. In urma discutiei cu angajatorul, am fost intrebata cand doresc sa incep, hotarand sa fie urmatoarea zi,26 iulie. Pe data de 2 august am primit contractul de munca, pe perioada nedeterminata , in care se specifica faptul ca voi incepe activitatea in acea zi( operator introducere date- nu am specificat). Bineinteles ca am intrebat de ce mi a fost trecuta acea data si mi s a spus ca ,,asta este procedura, dar sa nu imi fac griji pt ca voi fi platita si in zilele inaintea inceperii contractului, ”spunandu-mi-se ca fusesem luata in evidenta imediat dupa incheierea perioadei de proba. concluzie am semnat contractul de munca. In urmatoarele zile am fost platita pentru zilele lucrate din luna iulie, adica 5 zile 26-31. Atunci am intrebat de ce nu imi sunt platite si celelalte zile de proba 19-25 si mi s au spus ca acelea nu se platesc, fiind in proba. Recent am vorbit cu niste prieteni despre um sa imi fac cererea de demisie( sunt studenta si avand program full time vreau sa imi incetez activitate de la 1 oct), si mi -au sugerat ca pe langa cererea de incheiere a contractului cu acordul partilor(daca mi se va aproba) sa fac o solicitare ca sa imi fie platite acele zile de proba plus cele 4 zile de concediu aferente perioadei lucrate de 2 luni( la 1 octombrie) . Ce as putea sa fac? Am fost indrumata spre directia buna sau nu? Am nevoie de ajutor( primul loc de munca si nestiinta, chiar nu imi cunosc drepturile). Multumesc.
Neplata salariului poate face obiectul unei : - unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea repausului saptamanal etc.
ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii , va putea trasa ca masura prezentarea dovezii de plata a salariului si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar - atentie - nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).
Demisie
M@ri@n89
Buna ziua,va rog sa ma ajutati cu o problema,sunt in perioadade proba si angajatorul mi-a spus ca numai prelungeste contractul si eu vreau sa plec mai devreme ... (vezi toată discuția)