avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 425 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediul medical
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediul medical

Buna ziua am o nelamurire in legatura cu concediul medical.In Regulamentul Intern al companiei este stipulat ca trebuie sa prezint in maxim 24 ore concediul medicalul la doctorul companiei(in afara faptului daca sunt internat sau imobilizat la pat,asa ne.a spus doctorul companiei,atunci sa ni.l aduca o cunostinta,sot,sotie,prieten,pentru ca atunci se deduce ca nu putem sa ne prezentam personal).Este legal acest lucru?!Si inca ceva tot doctorita companiei spune ca daca nu are parafa dansei nu ni se plateste medicalul.Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Marți, 29 August 2017
beta88, utilizator
Cel mai recent răspuns: beta88 , utilizator 20:31, 29 August 2017
Conf art 67 alin 1 Ordin MSP 60/2006 certificatul de concediu medical se prezintă plătitorului până cel mai târziu la data de 5 a lunii următoare celei pentru care a fost acordat concediul.
Conf art 67 alin 2 Ordin MSP 60/2006 pentru situaţiile urmatoare:
a) în caz de sarcină şi lăuzie (numai concediu medical pentru maternitate);
b) pentru perioada de internare în spital;
c) pentru aparat gipsat, numai de către medicul ortoped/chirurg;
d) situaţii pentru care este necesar avizul medicului expert al asigurărilor sociale peste 90 de zile.
e) în caz de carantină.
f)persoanele asigurate aflate în incapacitate temporară de muncă, care au urmat un tratament în străinătate pentru afecţiuni care nu pot fi tratate în ţară
g)asiguraţii care îşi pierd capacitatea de muncă în timp ce se află în altă ţară în interes de serviciu sau în interes personal
h)concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav cu afecţiuni care nu pot fi tratate în ţară.

certificatul de concediu medical se va depune la plătitor până cel mai târziu la sfârşitul lunii în care s-a eliberat certificatul medical.
. Pentru neplata concediului medical de catre angajator , va puteti adresa Casei de asigurari de sanatate

Art. 47 OUG nr.158/2005
.....
(2) Constituie contraventii urmatoarele fapte, savarsite prin incalcarea obligaţiilor prevazute la art. 36 alin. (3):
a) refuzul nejustificat de plată a indemnizatiilor;
b) calculul şi plata eronata a indemnizatiilor;
c) eliberarea certificatelor de concedii medicale, cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare.

Art. 48
Contraventiile prevazute la art. 47 se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei şi constituie venituri la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Art. 49
Constatarea contraventiilor prevazute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de către organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurări de sănătate.

2. De asemenea, pentru neplata concediilor medicale aveti posibilitatea de a actiona in instanta angajatorul, astfel incat acesta sa fie obligat la plata acestora.
Actiunea se va depune la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca si este scutita de plata taxelor judiciare
Multumesc frumos!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul medical zberi zberi Buna seara, Am avut concediu medical o saptamana,inca de la inceputul sapatamanii am cerut o adeverinta de salariat, adeverinta ce mi s a dat in ziua de ... (vezi toată discuția)
Termenul limita de depunere al concediului medical la angajator Ianuaria Ianuaria Buna ziua, Avand in vedere ca de ieri, 27.05.2013 sunt in concediu medical pe o perioada de 5 zile, respectiv pana in 31.05.2013, va rog sa imi spuneti cand ... (vezi toată discuția)
Despre concediul de maternitate dachman dachman buna seara, -in cat timp se depune concediu de maternitate dupa nastere, - in cate zile am voie sa depun concediu de maternitate dupa nastere sau care este ... (vezi toată discuția)