avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1008 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... accident rutier usor ....cu reactii intarziate!
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

accident rutier usor ....cu reactii intarziate!

Buna seara!In urma cu cateva minute am primit o "veste" nu tocmai placuta de la Politia Rutiera,drept pentru care as avea nevoie de cateva sfaturi de la Dvs. Pe scurt,toata povestea:pe data de 10 august eram in concediu la Costinesti...ma aflam cu masina (luata in leasing) pe o strada ingusta cu masini parcate de-o parte si de alta.Pe sensul opus,la apox. 20 de metri in fata mea era stationata o alta masina in care se aflau cativa tineri.Cand am ajuns,unul in dreptul celuilat,mi-am dat seama ca nu aveam suficient loc sa trec si de aceea am decis sa dau cu spatele si sa ma intorc.Cum spatiul dintre masina mea si masina lui era doar de aprox.10 cm,intr-un moment de neatentie,am virat f usor volanul si i-am atins portiera(portiera soferului) cu aripa masinii mele.Avariile au fost destul de usoare,tinand cont ca el era stationat iar eu nu aveam nici 5km/h :-).Am coborat,am discutat si am cazut de comun acord sa-i dau asigurarea mea,dar cum si eu si el eram din Bucuresti,am stabilit sa ne vedem dupa ce ne intoarcem de la mare,mai exact pe 13 august(a zis el ca ne putem vedea).Am facut schimb de numere de telefon si asta a fost...am ajuns in Bucuresti si nimic...pana acum cateva zile,cand am gasit un apel pe telefon de la el.Nu l-am sunat inapoi,gandindu-ma ca a trecut destul de mult timp de la "incident"-accident si ca nu se mai poate face nimic...Dar iata ca am primit acceasta recomandata de la politie!Care sunt intrebarile mele:exista vreun termen anume in care el trebuia sa se adreseze politiei,ce ar fi putut el sa reclame si cum ma pot apara eu?Ce sanctiuni ia politia in astfel de cazuri,se poate ajunge si la actionarea in judecata de catre "pagubit"?
Totusi nu reusesc sa inteleg de ce a asteptat atata timp,au trecut aproape 2 luni,ma tem ca nu cumva ,intre timp,masina lui sa fi suferit si alte avarii si acum sa vrea sa profite de asigurarea mea.Pot sa contest in vreun fel "intarzierea" lui?Sunt cam multe intrebari,stiu :-) ...sper doar sa primesc cateva sfaturi care sa ma salveze!Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Presedintele , utilizator 13:33, 2 Octombrie 2009
In situatia de fata ,ati savarsit o contraventie pentru care urmeaza sa primiti o sanctiune contraventionala.Se pare totusi,ca ati fost si de rea credinta nerespunzand la telefon(dupa propriile afirmatii),dar aceasta va priveste personal.Cadeti de acord cu acesta cu privire la despagubiri si va veti usura situatia.
desi s-a depasit termenul legal si obligatoriu de declarare a tamponarii, totusi prin actiune in pretentii el va poate cere despagubiri pt repararea portierei-suprafetei avariate in urma tamponarii cu dvs.
Ultima modificare: Vineri, 2 Octombrie 2009
MYRA CIMPEAN , Avocat
Ar fi trebui completat formularul de constatare amiabila (de ambii soferi), urmand ca apoi sa se mearga la asigurator...la politie (doar in cazul in care soferii nu se inteleg) - asadar termenul a trecut de mult. In ce priveste o eventuala actiune in instanta pe dreptul comun (pretentii), trebuie platita o taxa de timbru la valoare, trebuie facuta dovada si poate dura foarte mult timp pana la solutionarea dosarului (se vor efectua eventual expertize). Din punctul meu de vedere, poate sa-si repare singur masina (faptul ca a asteptat atat, e problema lui). Mai mult decat atat, se poate sa-si fi avariat si mai mult masina intre timp (ar fi injust sa o repare pe asigurarea dvs.)
OUG 195/2002
ART. 79
(1) Conducatorii de vehicule implicati intr-un accident de circulatie in urma caruia au rezultat numai avarierea vehiculelor si/sau alte pagube materiale sunt obligati:
b) sa se prezinte la unitatea de politie competenta pe raza careia s-a produs accidentul in termen de cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului pentru intocmirea documentelor de constatare.
(2) Se excepteaza de la obligatiile prevazute la alin. (1) lit. b):
a) conducatorii vehiculelor care incheie o constatare amiabila de accident, in conditiile legii;
b) conducatorul de vehicul care detine o asigurare facultativa de avarii auto, iar accidentul de circulatie a avut ca rezultat numai avarierea propriului vehicul.

ART. 80
(1) Proprietarul, detinatorul mandatat sau conducatorul auto al carui autovehicul, remorca, tramvai sau moped a fost avariat in alte imprejurari decat intr-un accident de circulatie este obligat sa se prezinte in 24 de ore de la constatare la unitatea de politie pe raza careia s-a produs evenimentul, pentru intocmirea documentelor de constatare.
(2) Persoanele prevazute la alin. (1) sunt exceptate de la obligatia prezentarii la unitatea de politie daca exista o asigurare facultativa in baza careia pot fi despagubite pentru avarierea vehiculelor respective.

Poate vrea doar sa va revada si nu a stiut cum s-o faca! :D
Ultima modificare: Vineri, 2 Octombrie 2009
Presedintele, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Parasirea locului accidentului cu avarii doar la o masina warum warum Intr-o parcare se atinge bara din fata a unei masini de catre roata unei alte masini, aparent ciobind o foarte mica parte de vopsea. O doamna foarte nervoasa ... (vezi toată discuția)
Accident butnar11 butnar11 Buna ziua, Aveam autoturismul parcat in fata firmei la care lucram si un coleg mi-a lovit masina cu ... (vezi toată discuția)
Accident rutier fără victime nedeclarat An0n1m An0n1m Bună ziua! În urma cu 4 luni am fost implicata într-o tamponare ușoară cu un alt autovehicul, eu fiind vinovata. Am încheiat constatarea amiabila însă ... (vezi toată discuția)