avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 474 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident rutier fără victime nedeclarat
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident rutier fără victime nedeclarat

Bună ziua! În urma cu 4 luni am fost implicata într-o tamponare ușoară cu un alt autovehicul, eu fiind vinovata. Am încheiat constatarea amiabila însă polița mea de asigurare nu era încă în vigoare (fusese încheiată în aceeași zi). Bineînțeles că nu a fost acceptata de către asigurător și pt ca avaria oricum era minora, aproape insesizabila am fost de acord sa achit pe cheltuiala proprie revopsirea barei. Timp de 4 luni nu am mai auzit nimic de la proprietar, însă acum a revenit către mine, cu explicația ca nu a fost în tara.
Întrebarea mea este, din punct de vedere legal, mai am vreo obligație? Din câte știu dacă accidentul nu a fost declarat în 24h, ambilor șoferi le va fi suspendat permisul pentru 30 zile, indiferent de vinovăție.
Cel mai recent răspuns: An0n1m , utilizator 19:27, 22 August 2018
In cazul incheierii constatarii amiabile nu mai este necesara anuntarea politiei.

Articolul 79_oug 195/2002
(1) Conducatorii de vehicule implicati intr-un accident de circulatie in urma caruia au rezultat numai avarierea vehiculelor si/sau alte pagube materiale sunt obligati:
a) sa scoata imediat vehiculele in afara partii carosabile ori, daca starea vehiculelor nu permite acest lucru, sa le deplaseze cat mai aproape de bordura sau acostament, semnalizandu-le prezenta;
b) sa se prezinte la unitatea de politie competenta pe raza careia s-a produs accidentul in termen de cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului pentru intocmirea documentelor de constatare.
(2) Se excepteaza de la obligatiile prevazute la alin. (1) lit. b) :
a) conducatorii vehiculelor care incheie o constatare amiabila de accident, in conditiile legii;

b) conducatorul de vehicul care detine o asigurare facultativa de avarii auto, iar accidentul de circulatie a avut ca rezultat numai avarierea propriului vehicul.

I-ati platit sau nu reparatia?
Daca nu ati facut-o atunci cel prejudiciat va poate da in judecata pentru repararea daunei.
Ultima modificare: Miercuri, 22 August 2018
cyan, moderator
Nu i-am plătit încă nimic, pt ca deși mi am dat tot interesul la momentul respectiv, el nu a găsit 2 zile în aproape 5 luni sa lase mașina la service sa fie vopsita bara.
Dar el poate sa ma dea în judecata pt un accident care practic nu e constatat? La Politie nu a fost declarat în 24h, iar constatarea amiabila nu cred ca are vreo valoare, atata timp cât polita mea nu era încă valida.

cyan a scris:

In cazul incheierii constatarii amiabile nu mai este necesara anuntarea politiei.

Articolul 79_oug 195/2002
(1) Conducatorii de vehicule implicati intr-un accident de circulatie in urma caruia au rezultat numai avarierea vehiculelor si/sau alte pagube materiale sunt obligati:
a) sa scoata imediat vehiculele in afara partii carosabile ori, daca starea vehiculelor nu permite acest lucru, sa le deplaseze cat mai aproape de bordura sau acostament, semnalizandu-le prezenta;
b) sa se prezinte la unitatea de politie competenta pe raza careia s-a produs accidentul in termen de cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului pentru intocmirea documentelor de constatare.
(2) Se excepteaza de la obligatiile prevazute la alin. (1) lit. b) :
a) conducatorii vehiculelor care incheie o constatare amiabila de accident, in conditiile legii;

b) conducatorul de vehicul care detine o asigurare facultativa de avarii auto, iar accidentul de circulatie a avut ca rezultat numai avarierea propriului vehicul.

I-ati platit sau nu reparatia?
Daca nu ati facut-o atunci cel prejudiciat va poate da in judecata pentru repararea daunei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retinere permis auto 123claudiu123 123claudiu123 Va rog sa-mi raspundeti daca mai este in vigoare art.231 litera h din codu rutier referitor la termenul de 48h de declarare la politie a accidedetului cu ... (vezi toată discuția)
Constatare amiabila artbor20 artbor20 Buna seara, Nu mai tin minte, dar am citit undeva(am tot cautat dar n-am mai gasit site-ul/link-ul) ca in anumite cazuri asiguratorul trimite date detaliate ... (vezi toată discuția)
Fara permis mytyca545 mytyca545 am ramas fara permis la o tamponare in interiorul parcari kaufland desi scrie ca e parcare privata si ca nu isi asuma raspunderea pt incidente help my (vezi toată discuția)