avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 116 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune sub regimul comunității legale de bunuri
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune sub regimul comunității legale de bunuri

ce inseamna ca defunctul a fost casatorit sub regimul matrimonial al comunitatii legale de bunuri si nu a facut nicio conventie de modificare a acestui?
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 06:34, 30 August 2017
Există trei regimuri matrimoniale:
- al comunității legale (singurul aplicabil la noi înainte de 1. oct. 2011)
- al separației de bunuri
- al comunității convenționale.

Ultimele două au fost introduse prin Noul cod civil și presupun încheierea unei convenții matrimoniale, despre care ați auzit măcar prin filme sub titulatura de act prenupțial - denumire care este improprie, fiindcă o astfel de convenție se poate încheia: atât înainte de încheierea căsătoriei, cît și după cel puțin un an de la încheierea căsătoriei și așa mai departe ori de câte ori soții doresc să înlocuiască regimul matrimonial existent cu un alt regim matrimonial ori să-l modifice.

Cei care se căsătoresc fără a încheia vreo convenție matrimonială (cazul defunctului despre care vorbiți) se căsătoresc sub regimul comunității legale. Și dacă nu-l înlocuiesc/modifică mai tărziu printr-o convenție, atunci „rămîne cum s-a stabilit” ...prin lege (regimul comunității legale).

Ce înseamnă? Înseamnă că bunurile dobândite în timpul regimului comunității legale de oricare dintre soți sunt, de la data dobîndirii lor, bunuri comune în devălmășie ale soților (nu toate - există și excepții, prevăzute de art 340 cod civil).

Pentru defunctul din speță, expresia „în timpul comunității legale” înseamnă de de la data încheierii căsătoriei și ... până ce moartea i-a despărțit. Presupun că prin „a fost căsătorit” ați vrut să spuneți că ar mai fi fost încă, dacă nu trecea dincolo. Și tocmai ați aflat că nu a încheiat nicio convenție de modificare a regimului matrimonial.
Ultima modificare: Miercuri, 30 August 2017
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Regim matrimonial sorina86 sorina86 Buna ziua. Acum 2 ani am facut un credit la banca pentru a-mi achizitiona o locuinta prin programul prima casa. As vrea sa stiu ce se va intampla in cazul in ... (vezi toată discuția)
Casatorie - contract prenuptial KNoemi KNoemi Buna! Stie cineva cum se poate incheia un contract prenuprial? Ce acte imi trebuie si unde trebuie sa ma duc? (vezi toată discuția)
Cumparare casa de un sot Mara 30 Mara 30 Va rog sa ma ajutati cu un sfat: sunt casatorita de 4 ani si doresc sa imi cumpar o casa care doresc [b]sa fie doar bunul meu propriu[/b], deoarece banii imi ... (vezi toată discuția)