Bună ziua! Prietenul meu dorește sa semneze un contract prenupțial cu mine înaintea căsătoriei. Îmi poate explica cineva care sunt dezavantajele pentru mine și cum ar trebui sa fie scris, astfel încât să fie echitabil pentru amândoi?
Mulțumesc frumos!
e corect daca el are bani mai mult decat dvs, asta inseamna ca nu vrea sa se confunde patrimoniile. Daca veti cumpa impreuna bunuri, puteti fi coproprietari pe cote parti.
raluk0207
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Nu exista ”contract prenupțial” in legislatia din Romania. Si in niciun caz nu e ca in filme.
In Romania, se numesc ”convenții matrimoniale” si produc efecte numai pentru viitor, dupa incheierea casatoriei.
Conventiile matrimoniale sunt de 3 feluri:
1. Comunitatea legală. Este regimul standard, obisnuit, care se aplică de drept cuplurilor care nu incheie nicio conventie matrimonială. Adica se aplica daca nu faceti nimic si lasati lucrurile asa.
Regimul comunității legale presupune: ca tot ce dobanditi in timpul casatoriei va fi bun comun al amandurora, in devalmasie (sunteti proprietari amandoi, dar fara ca fiecare sa aiba o cota parte determinată).
Sunt si raman bunuri proprii, indiferent de durata casniciei:
- bunurile dobandite anterior casatoriei
- bunurile dobândite prin moştenire legală, testament sau donaţie, cu excepţia cazului în care dispunătorul a prevăzut, în mod expres, că ele vor fi comune;
- bunurile de uz personal
- bunurile destinate exercitării profesiei unuia dintre soţi
- drepturile patrimoniale de proprietate intelectuală asupra creaţiilor sale şi asupra semnelor distinctive pe care le-a înregistrat
- bunurile dobândite cu titlu de premiu sau recompensă, manuscrisele ştiinţifice sau literare, schiţele şi proiectele artistice, proiectele de invenţii şi alte asemenea bunuri
- indemnizaţia de asigurare şi despăgubirile pentru orice prejudiciu material sau moral adus unuia dintre soţi
- bunurile, sumele de bani sau orice valori care înlocuiesc un bun propriu, precum şi bunul dobândit în schimbul acestora (de exemplu, daca se vinde un bun propriu si se cumpara un alt bun, imobilul cumparat va fi tot bun propriu, indiferent ca sunteti casatoriti)
- fructele bunurilor proprii (chiriile, arenzile, dobanzile, dividendele si alte sume obtinute din detinerea bunurilor proprii)
2. Separația de bunuri. Se incheie la notar si presupune:
- tot ce detine fiecare anterior căsătoriei este bun propriu
- tot ce dobandeste fiecare dintre dvs, in timpul casatoriei, este bunul propriu al sotului dobanditor
- puteti achizitiona si impreună, urmand sa fiti proprietari in indiviziune, în cotele părți stabilite de dvs (de exemplu: sotul 2/3, sotia 1/3 sau sotia 3/4, sotul 1/4 etc.)
3. Comunitatea conventională. Se incheie la notar si presupune transformarea unui bun propriu, in bun comun al ambilor.
Cum trebuie redactate, depinde de ce vreti sa faceti
Regimul matrimonial
080668
va rog sa ma ajutati cu un raspuns.
Daca exista un contarct prenuptial incheiat sub semnatura privata ,la un moment dat in timpul casniciei ,regimul ... (vezi toată discuția)