Buna ziua.
Va rog sa fiti amabili sa-mi spuneti daca o persoana poate lasa in timpul vietii o parte din averea sa ( de exemplu o parte din casa) altei persoane cu clauza de intretinere.
Adica, persoana in varsta are un fiu dar vrea sa dea o parte din casa ( jumatate ) si unei surori , cu clauza de intretinere.
Se poate imparti casa pe camere?
Multumesc.
vioricadumitrescu
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Imobilul respectiv este un duplex ( dar figureaza ca o casa unitara cu un singur proprietar) care a fost dobandit in timpul casatoriei impreuna cu sotul..
Sotul a decedat in urma cu 50 ani, ramanad un copil minor.
Da,exista intabulare si carte funciara.
Ce parte poate ceda batrana din imobil?
romascanu
Moderator 3din 3 utilizatori consideră acest răspuns util
Ce parte? Bună întrebare, fiindcă nu este (nu pare a fi) unic proprietar. Dacă imobilul a fost dobândit în timpul căsătoriei, înseamnă că ea avea o parte și soțul o parte (teoretic 1/2 fiecare).
Iar după moartea soțului, ea rămas cu ceea ce avea (teoretic 1/2) la care se adaugă ceea ce a moștenit de la soț. (1/4 din jumătatea de casă a soțului). Restul de 3/4 din averea soțului ei ar fi trebuit să fie moștenit de copilul defunctului. N-am de unde să știu ce scrie prin cartea funciară (ori ce a ajuns să fie scris și din ce motive - fiindcă în 50 de ani se puteau întocmi o grămadă de acte). Dar, teoretic, ea ar trebui să aibă 5/8 din casa și copilul 3/8. (dacă în afară de moartea soțului nu s-a mai întâmplat nimic/nu s-a încheiat vreun act referitor la această casă).
Ce vă determină să o numiți unic proprietar? Există oare un certificat de moștenitor după soț în care ea apare ca unic moștenitor!? Mira-m-aș! (e un fel de a spune, că de văzut văzui destule minuni în profesie).
Ar trebui determinat ce anume are, mai exact, din această casă. Și, prin urmare, ce ar avea (maxim) de înstrăinat prin acte între vii.
Oricum ar fi, trebuie știut că, atunci când cineva decide să înstrăineze o cotă parte din ceea ce are (în speță să încheie un contract de întreținere pentru o cotă parte din întreg sau din necunoscuta cotă parte pe care o are din dreptul de proprietate asupra casei) atunci, această cotă parte nu însemană ... camera din stânga.
Este necesar un act de partaj pentru a cunoaște FIZIC (delimitare materială) care este partea unuia din casă (odăile din dreapta vs. cele din stânga pe schița anexată). Altminteri cotele părți sunt doar ideale. Sau, impropriu, dar sugestiv exprimat, o cotă parte (de ex 1/2 ) din dreptul de proprietate asupra unei case înseamnă 1/2 din clanțele ușilor. tocurile ferestrelor, țiglele de pe casă și așa mai departe pănă la ultima fărmă din bun. Dacă luați o cotă-parte din dreptul de proprietate, crezând că aceasta ar însemna camera din stânga, vă înșelați. Fie există un act de partaj între coproprietari, fie un act de dezmebrare făcut de unicul proprietar. Altminteri nu se poate cunoaște fizic partea fiecăruia.
Dacă aș fi în locul surorii din speță, eu nu m-aș avânta spre a-mi lua obligația de întreținere înainte de lămuri cu un avocat ce șanse ar fi să mă aleg cu ... pielea ursului din pădure (sau o cotă parte din ea) după toată strădania întreținerii. Ar trebui verificate actele înainte de a lua nu prea se știe exact ce, dar în mod sigur obligația de întreținere.