Printr-un contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere, X vinde lui Y cota sa de 1/4 din terenurile inscrise in titlul de proprietate eliberat pe numele sotului sau, decedat in urma cu peste 10 ani. Dar, succesiunea sotului nu s-a dezbatut, nici nu exista vreun litigiu pe rol in acest sens la data perfectarii contractului respectiv si cota de 1/4 si-a stabilit-o X, cu de la sine putere, in acest contract.Se poate solicita in instanta anularea contractului de v-c.,cu clauza de intretinere, pe motiv ca X a vandut prin el ceea ce nu avea in proprietate? Interesul reclamantului? L-a prejudiciat in drepturile sale de mostenitor prin aceasta vanzare.
Sunt aproape 7 ani de cand s-a incheiat acest contract, a intervenit cumva prescriptia, sau, vorbind de nulitate absoluta si de bunuri imobile (teren), actiunea este imprescriptibila?
Pentru a solicita anularea contractului trebuie sa fi parte in acesta un tert nu poate solicita acest lucru dat fiind caracterul personal al actiunii care este prescriptibila. Pe de alta parte invocarea bulitatii absolute nu poate fi primita intrucit nu s-a instrainat decit cota parte ideala din terenurile sotului, 1/4 fiind cota legala de mostenire a sotului suprqavietuitor, deci nu afecteaza pe ceilalti succesori
Succesiunea e deschisa prin moarte.Pactele asupra unei succesiune nedeschise sunt lovite de nulitate absoluta.
Prin urmare,in cazul de fata , bunurile succesorale pot fi instrainate de catre coerezi.
Insa , nefiind individualizata cota parte din aceste bunuri(1/4 ce bunuri are in vedere ?) , nu putem sti daca succesorii au perfectat aceste acte tinand cont de rezerva ce le revine.
Punctul meu de vedere e acela ca sanctiunea care opereaza in cazul de fata e nulitatea absoluta.
buna ziua!
conditiile de valabilitate ale actului juridic civil sunt:
1.capacitatea de a conatracta
2.consimtamantul de a contracta.
3.o cauza licita
4.un obiect determinat, iar la obiect trebuie indeplinita conditia speciala ca cel ce se obliga sa fie titularul dr subiectiv conform principiului de drept potrivit caruia nimeni nu se poate obliga valabil la ceva ce nu are sau la mai mult decat are.
ori in speta dvs sotia supravietuitoare nu dobandise niciun dr de la defunct.
sanctiunea ar fi in opinia mea nulitatea absoluta a contractului.
La fel gandesc si eu, ca dvs.si ca d-na Stoica.Cu privire la "tertul" care nu poate solicita...., eu sunt celalalt fiu al instrainatoarei, asa ca am acest drept.Oricum, nulitatea absoluta poate fi invocata de oricine, asa ca nu se pune problema lipsei calitatii procesuale.Problema este daca mai pot solicita sa se constate nulitatea absoluta a acestui act care s-a incheiat in 2003, iar mama (instrainatoarea) a decedat in 2006.Este imprescriptibila actiunea in constatarea nulitatii absolute a actului?
romascanu
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Nu prea vad succesul unui astfel de demers.
In dreptul nostru mostenirea se transmite la succesori in puterea legii, din chiar clipa in care defunctul a incetat din viata.
Prin actul de optiune succesorala /acceptare in cazul in speta, succesibilul isi consolideaza titlul de mostenitor, adica efectele optiunii se produc retroactiv de la data deschiderii succesiunii (data mortii). Deci X era proprietar la data vanzarii.
Ce n-avea? Certificat de mostenitor. Da, dar certificatul de mostenitor este doar un element probator (adica in lipsa lui ne putem intreba unde o fi gasit notarul care sa-i autentifice actul, dar nu putem afirma ca nu era proprietara asupra cotei succesorale).
Ce a vandut? Exact cota ei.
De unde cunoastem cota? Din legea cu privire la drepturile succesorale ale sotului supravietuitor. (a nu se confunda indiviziunea cu devalmasia. In prima situatie cunoastem cota abstacta in a doua nu se cunoaste pana la partaj).
Impartirea mostenirii
typa
suntem 3 surori,parintii decedati,avem un act de mostenire.Dupa moartea mamei sa facut succesiune iar cele 2 surori au cedat in favoarea mea.Dupa moartea ... (vezi toată discuția)