avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 869 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Buna ziua - indemnizație creștere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Buna ziua - indemnizație creștere copil

Am si eu o întrebare am fost angajata pe data de 26.07.2016 si am rămas însărcinată si am nascut in luna iulie pe data de 21.07.2017 si mi sa încheiat contractul de munca pe data de 31.07.2017 si as vrea sa stiu daca ma incadrez la indemnizația de crester a copilului
Ultima modificare: Miercuri, 30 August 2017
Admin, administrator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:03, 31 August 2017
Trebuia sa cereți concediul în timpul contractului,acum o luna.
Ultima modificare: Miercuri, 30 August 2017
avvalentina, utilizator
C.i.m. a incetat pe 31.07.2017 ?

OUG 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor :

Art. 2.
(1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară.
...

Cele 12 luni eligibile pentru CCC pot fi cumulate de la mai multi angajatori , nu numai de la unul singur.

2. Asadar, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură supuse impozitului pe venit în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

3. Acordarea indemnizatiei pentru CCC nu este conditionata de existenta unui raport de munca activ. Prin urmare, incetarea c.i.m nu influenteaza dreptul de a beneficia de indemnizatia CCC.
Nu sunt 12 luni, poate a lucrat și înainte. Pentru câteva zile, pana la împlinirea celor 12 luni,risca sa fie plimbată de la angajator (care nu mai are competenta) la casa de pensii.
Casa de Pensii nu are nicio legatura cu CCC.

Pentru cateva zile lipsa se aplica art.4 din OUG 111/2010.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil Florin 89 Florin 89 Daca imi dau ca tata demisia dupa nasterea copilului mai pot beneficia de ccc? (vezi toată discuția)
Indemnizația de ccc MariF1 MariF1 Bună ziua! Am 2 întrebări legate de indemnizația pentru creșterea copilului: știu că recent s-a schimbat această lege și acum, pentru a putea ... (vezi toată discuția)
Concediu de crestere de copil r4dukan_18 r4dukan_18 Buna ziua! Ma puteti ajuta cu o informatie in legatura cu concediu de crestere de copil? Detin o interprindere individuala activa din anul 2016,pe care o ... (vezi toată discuția)