avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 550 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Expertiza medico-legala pentru mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Expertiza medico-legala pentru mostenire

Eu si cu mama mea, impreuna cu 2 frati vitregi, aveam de facut o succesiune pentru un apartament cu 2 camere care era al parintilor mei. Mama avand niste probleme psihice (depresie), a fost anuntata de catre notar ca trebuie sa scoata o hartiuta ca are discernamant, fara de care nu se putea face nimic. Pentru ca acest notar ne-a pus pe drumuri, am apelat la alt notar din aceeasi localitate care ne-a zis ca nu e nevoie de asa ceva decat daca vinde si nicidecum daca accepta o mostenire.

Vreau sa stiu pentru ca ne-a incurcat acel notar cu acea hartie? Este nevoie de asa ceva cand este vorba de mosteniri? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 09:08, 1 Septembrie 2017
Este nevoie ori de cate ori notarul constata ca persoana in cauza are probleme legate de discernamant.
Incheierea din cadrul procedurii succesorale, pe care o semneaza mostenitorii, are caracterul uni act autentic.
Ca vi se cere sau nu un certificat medico-legal psihiatric, este un aspect care depinde de notar si cat de riguros este in actele pe care le instrumenteaza. Pana la urma, raspunderea ii apartine in totalitate.
Pentru dvs, client, cel mai bun notar va fi intotdeauna cel care nu va solicita nimic :)
Apoi, exista si alte ratiuni.
De unde stim ca de exemplu, defunctul nu are datorii de X mii de lei? Si poate persoana in cauza, daca ar avea discernamant nu ar fi de acord cu acceptarea mostenirii, cu toate aspectele pe care le implica, adica si suportarea datoriilor? Sau, de unde stim ca mama de fapt nu are nici o pretentie si doreste sa renunte?
Dar datoriile nu sunt in limita patrimoniului cules? Cat despre discernamantul mamei mele, e o fire foarte manipulativa si dificila, DAR nu exista indoiala ca are discernamant. La ea singura instabilitate e ca acum te intelegi cu ea, in clipa urmatoare se cearta din te miri ce.
Participarea la dezbaterea unei mosteniri este un act juridic de dispozitie si pentru asta e nevoie de discernamant.
Nu exista diferente, dpdv legal, intre o vanzare si acceptarea unei mosteniri dpdv al cerintei discernamantului.
De asemenea, in opinia mea, cel mai bun notar este acela care va explica, in cadrul onorariului de consultatie juridica, de ce e nevoie sau nu e nevoie de un anumit act.
In cazul de fata consider ca acel act nu este necesar doar pentru mama dv., ci pentru stabilitatea circuitului civil, orice persoana interesata putand ataca un act la care a consimtit o persoana fara discernamant.
Eu n-am mai auzit de asa ceva si ultima notara unde am facut succesiunea a zis ca pentru acceptarea unei mosteniri nu e nevoie sa aduca dovezi ca are discernamant. Adica femeia e in toate mintile, judeca normal, e lucida, doar ca s-a certat cu prima notara, aceasta deodata cerandu-i aceasta evaluare.

In orice caz, daca facea evaluarea si reiesea ca n-ar fi avut discernamant, de ce ar trebui sa-i afecteze si pe ceilalti mostenitori? Ca noi nu puteam dezbate succesiunea fara acest act... mi se pare absurd.
Ultima modificare: Joi, 31 August 2017
WolfHeart, utilizator

Alte discuții în legătură

Buna ziua! ce se intampla daca mama mea nu se prezinta la notar ... Daniela2275 Daniela2275 Buna ziua! Ce se intampla daca mama mea nu se prezinta la notar in cazul dezbaterii mostenirii unei surori decedate recent?Isi pierde calitatea de ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa moartea unui parinte conta_bib conta_bib Buna ziua, acum 2 saptamani am primit o citatie de la un birou notarial in care mi se comunica ca sunt invitata la o data anume pentru a dobandi calitatea de ... (vezi toată discuția)
Succesiune MGabriel MGabriel Mama a decedat de curand,tata este inca in viata,mai am un frate. Exista cumva riscul ca ,in cazul in care nu se face procedura de succcesiune asupra ... (vezi toată discuția)