Buna ziua!
Am primit o decizie de impunere pentru contributia de sanatate datorata pe anul 2012 pentru venituri asimilate salariilor. Mentionez ca in anul respectiv eram angajata cu contract de munca de 8 ore si conventie civila prestari servicii pentru acelasi angajator inca din luna mai 2011. In anul 2011 nu a fost nicio problema de acest gen. In urma verificarilor, a rezultat ca angajatorul nu figureaza ca ar fi achitat contributia la sanatate pentru suma declarata pentru conventia civila de prestari servicii, achitand doar impozitul. Pe de alta parte, in momentul in care am solicitat un document care sa justifice plata contributiilor de la angajator, acesta mi-a comunicat ca s-au retinut si achitat toate contributiile, inclusiv sanatatea, atat pentru contractul de munca, cat si pentru conventia civila, dar nu mi-a furnizat niciun document. Ulterior, noul contabil mi-a specificat ca angajatorul nu ar fi fost obligat la retinere la sursa a contributiei. Am verificat totusi codul fiscal si observ ca obligatia de retinere revenea angajatorului sau platitorului de venituri, fiind o activitate dependenta. Intrebarea mea este cum pot proceda pentru a stinge datoria, daca angajatorul nu doreste sa furnizeze un document in acest sens? Ce demersuri pot efectua din punct de vedere legal? Practic angajatorul mi-a retinut din salariu si din suma asimilata veniturilor salariale o valoare pe care nu a achitat-o ulterior catre casa de sanatate. Totusi, cel solicitat la plata sunt eu acum. Va multumesc anticipat.
Impozitele si taxele aferente veniturilor din 2011 s-au prescris.
Beneficiarul serviciilor prestate in baza unei conventii civile avea doar obligatia retinerii impozitului in cota de 10% sau 16%, conform intelegerii dintre parti.
Va multumesc pentru raspuns. Totusi, asa cum mi-au confirmat cei de la ANAF si conform Codului Fiscal valabil pe 2012, inteleg ca se retinea la sursa si contributia la sanatate.
ART. 296^18 Calculul, reţinerea şi virarea contribuţiilor sociale
(1) Persoanele fizice şi juridice care au calitatea de angajator, precum şi entităţile prevăzute la art. 296^3 lit. f) şi g) au obligaţia de a calcula, de a reţine şi de a vira lunar contribuţiile de asigurări sociale obligatorii.
ART. 296^3 Contribuabilii sistemelor de asigurări sociale
Contribuabilii sistemelor de asigurări sociale sunt, după caz:
g) orice plătitor de venituri de natură salarială sau asimilate salariilor.
Nu se incadreaza in aceasta categorie? Mentionez ca activitatea prestata era una de natura dependenta, incadrandu-se in conditiile activitatii dependente, cu venituri asimilate salariilor.