avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 118 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Modul de stabilire a majoritatii de jumatate plus unu ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Modul de stabilire a majoritatii de jumatate plus unu pentru o asociatie de proprietari

Bună ziua. Ce se înțelege prin 50%+1 de ex. la o asociație de 27 de apartamente, pentru a se putea lua o hotărâre? Adică câte o persoană de fiecare apartament sau de câte două (respectiv soț + soție, care sunt coproprietari ai apartamentului)?
Mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: A2CIA , utilizator 13:39, 8 Septembrie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dispozitia in vigoare prevede fara echivoc ca pentru fiecare apartament-indiferent de numarul de coproprietari se poate da un singur vot
Mai exista si situatia des intalnita in care un proprietar nu este faptic prezent in adunarea generala ,dar poate delega un alt locatar prin delegatie,procura
Ultima modificare: Vineri, 1 Septembrie 2017
elga50, moderator
Ah, da... citisem „încrucișat” și n-am sesizat :)
Mulțumesc.
As vrea sa completez ca cei care au drept de vot sunt doar membrii as. prop.
Mai precis, daca toti proprietarii celor 27 de apartamente sunt membri ai as. prop. - da, toti au dreptul sa fie prezenti si sa voteze.
Apoi, mai sunt situatii (atunci cad se discuta efectuarea de lucrari cu o valoare mare) sa nu conteze nr. membrilor care voteaza, ci cota-parte indiviza de proprietate a celui care voteaza, adica un ap. cu 1 camera are o cota-parte, sa zicem de 5,35%, pe cand un prop de apt. cu 4 camere, poate sa aiba o cota-parte indiviza de 9,15%. Se aduna cotele-parti cu (+) si cotele-parti cu (-). Hotararea se i-a cu valoarea algebrica ce-a mai mare a cpi.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
daca vreti sa fiti foarte scrupulosi, vedeti daca proprietarii sunt si membrii ai asociatiei.
Un proprietar nou devine membru al asociatiei daca depune o cerere de adeziune.
Daca nu o are, solicitati in cadrul adunarii generale sa o scrie pe loc.
Ăăăă... parcă devine din ce în ce mai complicat cu chestia asta de cotă-parte indiviză... :)
Nu vrem să complicăm lucrurile în ideea în care oricum este extrem de dificil să mobilizezi oamenii, ce să mai vorbim de a ajunge și la un consens... Da, aici e vorba de o valoare mare, respectiv reparația acoperișului. Am adunat o anumită sumă/apartament pentru reparație, însă avem cțșiva rău platnici, cu sume restante considerabile. Este nevoie, zic eu, ca deciziile pe care le luăm să fie bine documentate astfel încât să putem obține în instanță recuperarea acestora.

Alte discuții în legătură

Votul in cadrul asociatiei sniperm007 sniperm007 Am o problema cu care ma confrunt.In cadrul Asociatiei,o persoana detine 5 Ap.Are ecesta 5 voturi in cadrul sedintei Adunarii Generale? (vezi toată discuția)
Hoatarile in asociatii de proprietari nichiforov vasile nichiforov vasile LEGEA nr. 230 din 6 iulie 2007 privind înfiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari prevede la Art. 43. - Pentru lucrări majore ... (vezi toată discuția)