avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 876 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Hoatarile in Asociatii de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Hoatarile in Asociatii de proprietari

LEGEA nr. 230 din 6 iulie 2007 privind înfiintarea, organizarea si
functionarea asociatiilor de proprietari
prevede la

Art. 43. - Pentru lucrări majore cu privire la exploatarea,
întreţinerea, repararea, consolidarea, reabilitarea şi modernizarea
proprietăţii comune, asociaţia de proprietari poate angaja, în
numele proprietarilor şi cu semnătura lor individuală, credite
bancare sau orice alte forme de creditare, conform prevederilor
legale.
Intrebare:
Care este procentul din totalul proprietarilor care trebuie sa semneze cu DA pentru ca actiunea initiata conform articolului de mai sus sa fie legala, si sa nu poata fi atacata in instanta de cei care au spus NU ?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 12:46, 14 Septembrie 2013
In AG a proprietarilor trebuie sa fie prezenti si cu drept de vot, 50% +1 dintre membrii as. prop. La vot se tine cont de % de cota-parte indiviza de proprietate si nu metoda 1 proprietar = 1 vot.
Sa presupunem ca in acel bloc aveti mai multe feluri de apartamente:
- garsoniere cu cpi = 1,55%;
- apartamente cu 2 cam si cpi = 2,85%;
- apartamente cu 3 cam si cpi = 3,68%; etc.
Ei, fiecare membru al asociatiei care voteaza ”pentru” sau ”contra”, va fi contabilizat in votul final proportional cu cpi proprie si dupa efectuarea calculelor se ia o hotarare de aprobare sau respingere a actiunii respective.
Sigur, pentru ca hotararea sa nu poata fi atacata, trebuiesc respectate toate celelalte prevederi ale L 230/2007 cu privire la desfasurarea adunarilor generale.
In alta ordine de idei, daca cei care initiaza hotararea de a face ceva important pentru asociatie, nu-si promoveaza si argumenteaza din timp aceasta actiune, ca fiecare membru al as. prop. sa inteleaga perfect despre ce este vorba, atunci va fi mai greu in AG sa le demonstrezi avantajele actiunii puse in discutie. Insa asa cum am spus, daca toate celelalte conditii impuse de lege sunt indeplinite, atunci votul majoritar al celor prezenti, in conditiile aratate, va da castig de cauza proprietarilor care sunt de acord cu propunerea facuta.
Succes!
Ultima modificare: Miercuri, 11 Septembrie 2013
Adam Grecu, utilizator
nichiforov vasile a scris:
Care este procentul din totalul proprietarilor care trebuie sa semneze cu DA pentru ca actiunea initiata conform articolului de mai sus sa fie legala, si sa nu poata fi atacata in instanta de cei care au spus NU ?

Orice hotarare luata in adunarea generale ori pe baza de semnaturi pe tabel, poate fi atacata in instanta.
Poate fi ceruta anularea acestei hotarari de unul care nu este de acord, de altul care nu a participat, nu a semnat, de latul care s-a razgandit...
Chiar daca a fost luata cu votul sau semnatura toturor, poate fi atacata in instanta.
Cu ce sanse de castig, ramane de vazut, de analizat argumentele, prejudiciul...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Votul in cadrul asociatiei sniperm007 sniperm007 Am o problema cu care ma confrunt.In cadrul Asociatiei,o persoana detine 5 Ap.Are ecesta 5 voturi in cadrul sedintei Adunarii Generale? (vezi toată discuția)
Poate un comodatar sa faca parte dintr-o asociatie de proprietari? coltomaltese coltomaltese Am tot cautat pe net daca un comodatar poate face parte dintr-o asociatie de proprietari si n-am gasit nimic. Ma poate ajuta careva? Pe scurt, am sediul ... (vezi toată discuția)
Dreptul de a vota GHEORGHIAN GHEORGHIAN Un propritar care deţine un apartament în cadrul unui imobil , dar acest apartament a fost declarat sediul social al unei firme, are dreptul de a vota şi ... (vezi toată discuția)