Buna, lucrez in cadrul unei firme de productie publicitara. In timpul executarii unei lucrari eu, impreuna cu un coleg, am gresit o comanda(in loc sa le printam rosii le-am printat albastre). Paguba produsa firmei este de 600 euro, bani pe care firma intentioneaza sa ii recupereze in transe de bani din salariul nostru. Intrebarea mea este, are firma dreptul de a imi retine sume de bani fara ca in contract sa fie stipulate astfel de clauze? Ce pot face in situatia data? Multumesc anticipat!
1. Art. 169 C.mun.
(1) Nici o reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.
(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
.....
In conformitate cu dispozitiile art. 169 alin. (2) C. mun., angajatorul nu poate efectua retineri din salariu decat daca datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă si a fost constatata printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.
2. Convenţia Organizaţiei Internaţionale a Muncii privind protecţia salariului nr. 95 din anul 1949
Art. 8
1. Retinerile din salariu nu vor fi autorizate decit in conditiile si limitele prescrise de legislatia nationala sau stabilite printr-un contract colectiv ori o hotarire arbitrala.
2. Lucratorii vor trebui sa fie informati, in modul pe care autoritatea competenta il va considera cel mai corespunzator, asupra conditiilor si limitelor in care asemenea retineri vor putea fi efectuate.
Art. 9
Este interzisa orice retinere din salariu al carei scop este sa asigure o plata directa sau indirecta de un lucrator catre cel care angajeaza, reprezentantului acestuia sau unui intermediar (cum ar fi un agent insarcinat sa recruteze forta de munca), in vederea obtinerii sau pastrarii unui serviciu.
Art. 10
1. Salariul nu va putea fi poprit sau cesionat decit in limitele si modalitatile prevazute de catre legislatia nationala.
..........
3. Recuperarea prejudiciului se poate face si fara existenta unei clauze in contract.