Cu o saptamana inainte de a incepe gradinita, directorul a trimis contractul de servicii cu oferta educationala cu urmatoarol text:
¨Din anul 2017-2018 voi introduce o taxa de inscriere anuala de 400 lei si un avans din partea dvs in valoare de 1,500 lei urmand ca aceasta suma sa se scada din ultimele 1-2 luni petrecute in gradinita. In cazul (nefericit) in care doriti sa incheiem colaborarea, cei mici vor putea ramane in continuare la gradinita in luna septembrie, pe taxa anului trecut, pentru ca dvs sa aveti timp suficient sa cautati alternative, iar eu voi impinge inscrierile pe locul respectiv pentru octombrie.
Banii sunt necesari pentru terminarea lucrarilor legate de instalarea scarii exterioare de evacuare in caz de incendiu. Aceasta este necesara pentru a obtine autorizarea ISU, care este la randul ei necesara pentru a merge la minister in vederea autorizarii acestui sediu. Dotarea cu scara de evacuare este obligatorie pentru orice cladire ce serveste ca sediu pentru activitati de invatamant prescolar¨.
În plus, a adăugat următoarea clauză în contract :
¨Asociatia isi rezerva dreptul de a modifica anual, la inceputul fiecarui an de şcolarizare, valoarea taxei de şcolarizare în conditiile inflatiei, devalorizarii monedei nationale, a noilor investitii planificate şi a unor noi facilitati şi servicii oferite beneficiarilor, etc, caz în care beneficiarul indirect va fi notificat cu 3 luni inainte de aplicarea noii taxe¨
El pune această clauză pentru anul școlar următor, dar contractul precedent nu o include și acum ne notifică cu o săptămână înainte de începerea anului școlar noile prețuri.
Întrebările mele sunt următoarele:
Daca atitudine lui este ilegala, datorita termenului extrem de scurt in care ne anunta; locurile la alte gradinitr poate sunt deja ocúpate si este un abuz care împiedică dezvoltarea educațională a copiilor.
Dacă există o protecție a consumatorului în cazul în care nu este permisă modificarea prețurilor atât de abrupte.
Dacă este legal și fiscal corect să se schimbe cu câteva luni în urmă ca asociatie non-profit. Nu am primit niciodată un bonus fiscal pentru plățile pe care le fac.
Cred ca vorbiti de o gradinita privata care nu primeste fonduri de la stat/ primarie pentru a efectua anumite lucrari obligatorii.
Autorizatia ISU este obligatorie pentru gradinite. Neavand fonduri suficiente administratorul a gasit solutia sa apeleze la parintii copiilor.
Ciudat este ca a obtinut aviz PSI pentru inregistrarea gradinitei, fara a avea scara de evacuare.
Contractul pe care il aveti incheiat cu gradinita ar trebui sa contina prevederi legate de astfel de situatii.
Nu stiu cat de legala este procedura in astfel de cazuri. Ma gandesc ca degeaba veti apela la Protectia consumatorului sau la Ministerul invatamantului (institutii ale statului care ar putea avea un cuvant de spus) pentru a face o sesizare scrisa, cu nr. de inregistrare/ data. Nu vad cum ar putea aceste institutii sa rezolve.
Gradinita v-a oferit alternative inainte de inceperea anului scolar. Sunteti singurul in masura sa decideti, platiti sau dat copilul la alta gradinita.
Fara aviz PSI nu putea sa inregistreze gradinita la Registrul comertului (probabil, inregistrarea s-a facut in 2006-2007 cand se dadea o declaratie pe propria raspundere ca sunt indeplinite conditiile legale si se obtinea la cerere, o data cu certificatul de inregistrare si certificatul constatator). In prezent se pune problema obtinerii autorizatiei ISU conform legislatiei in vigoare, aplicabile.