Buna ziua,
"Art. 112. [durata normală a timpului de muncă]
(1) Pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână
Art. 113. [repartizarea timpului de muncă în timpul săptămânii]
(1) Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus.
(2) În funcţie de specificul unităţii sau al muncii prestate, se poate opta şi pentru o repartizare inegală a timpului de muncă, cu respectarea duratei normale a timpului de muncă de 40 de ore pe săptămână"
luam programul lunii septembrie: 01-30.09
1.avem saptamana 28.09-03.09 (liber 01.09-fara alt liber in saptamana aia. nu a fost alocat nici in alta saptamana din august liber aferent acelei saptamani);
2.saptamana 04-10.09 (liber 09/10 .09 -2 libere)
3.saptamana 11-17.09 (liber 14/15.09 -2 libere)
4.saptamana 18-24.09 (liber 23/24.09 -2libere)
5. saptamana 25-30.09 (pt 01 inca nu am primit programul) (liber 25/26 -2 zile libere )
tip program 8h zilnic, 5 zile pe saptamana cu 2 zile liber (repartizare inegala)
intrebare:
1.E corect programul?E normal sa raman saptamana asta cu un sigur liber?
2. In ultima saptamana cele 2 libere sunt pentru toata saptamana 25.09-01.10, nu ar fi fost normal ca unul din liberele din ultima saptamana sa fie alocat saptamana asta pt a avea 2 zile libere pe saptamana si pe programul urmator sa primesc liber pe 01?
Fiecare saptamana trebuie sa aiba 48 de ore consecutive de repaus saptamanal.
Eu lucrez in ture
Pot lucra tura 07-15 în ziua 1
-Liber in ziua 2
-15-23 în ziua 3
În cazul acesta am 48 de ore repaus în acea săptămână dar doar 1 zi liberă desi eu sunt pontat la 8 ore pe zi , 5 zile pe săptămână cu 2 zile libere. Nelămurire mea e legata de alocarea liberelor pe programul respectiv. Multumesc!
in saptamana
28.09-03.09 am un singur liber pe 01.09. intru in tura pe 31.07 la ora 7 dimineata si apoi mai lucrez sambata 02.09 la de la ora 15.
mi s-a spus ca am repausul de 48 de ore
dar daca numaram orele lucrate in acea saptamana am 48 in loc de 40. (lucrez 6 zile:28/29/30/31/02/03 )
Imi cer scz in cazul in care nu ma fac inteles. Eu pana acum am mers pe ideea (si asa s-a intamplat) ca saptamanal lucrez 5 zile si am 2 zile libere chiar daca nu le aveam legate si se aplica regula cu turele (intre ultima tura lucrata si urmatoarea sa fie 48h)
Intr-adevar, saptamana mentionata nu are repaus de 48 de ore consecutive.
Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
j) nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
....