avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 731 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... program de lucru/libere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

program de lucru/libere

Buna ziua,
"Art. 112. [durata normală a timpului de muncă]
(1) Pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână
Art. 113. [repartizarea timpului de muncă în timpul săptămânii]
(1) Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus.
(2) În funcţie de specificul unităţii sau al muncii prestate, se poate opta şi pentru o repartizare inegală a timpului de muncă, cu respectarea duratei normale a timpului de muncă de 40 de ore pe săptămână"

luam programul lunii septembrie: 01-30.09
1.avem saptamana 28.09-03.09 (liber 01.09-fara alt liber in saptamana aia. nu a fost alocat nici in alta saptamana din august liber aferent acelei saptamani);
2.saptamana 04-10.09 (liber 09/10 .09 -2 libere)
3.saptamana 11-17.09 (liber 14/15.09 -2 libere)
4.saptamana 18-24.09 (liber 23/24.09 -2libere)
5. saptamana 25-30.09 (pt 01 inca nu am primit programul) (liber 25/26 -2 zile libere )
tip program 8h zilnic, 5 zile pe saptamana cu 2 zile liber (repartizare inegala)
intrebare:
1.E corect programul?E normal sa raman saptamana asta cu un sigur liber?
2. In ultima saptamana cele 2 libere sunt pentru toata saptamana 25.09-01.10, nu ar fi fost normal ca unul din liberele din ultima saptamana sa fie alocat saptamana asta pt a avea 2 zile libere pe saptamana si pe programul urmator sa primesc liber pe 01?

Sper ca am reusit sa ma fac inteles. Multumesc !
Cel mai recent răspuns: Silentios1 , utilizator 19:15, 1 Septembrie 2017
Fiecare saptamana trebuie sa aiba 48 de ore consecutive de repaus saptamanal.
Cornel Vasile a scris:

Fiecare saptamana trebuie sa aiba 48 de ore consecutive de repaus saptamanal.

Eu lucrez in ture
Pot lucra tura 07-15 în ziua 1
-Liber in ziua 2
-15-23 în ziua 3
În cazul acesta am 48 de ore repaus în acea săptămână dar doar 1 zi liberă desi eu sunt pontat la 8 ore pe zi , 5 zile pe săptămână cu 2 zile libere. Nelămurire mea e legata de alocarea liberelor pe programul respectiv. Multumesc!
Nu confundati liberul dupa o tura cu repausul saptamanal ... ce ati postat dvs reiese ca aveti 2 zile libere , dar sunt de repaus saptamanal ?
in saptamana
28.09-03.09 am un singur liber pe 01.09. intru in tura pe 31.07 la ora 7 dimineata si apoi mai lucrez sambata 02.09 la de la ora 15.
mi s-a spus ca am repausul de 48 de ore
dar daca numaram orele lucrate in acea saptamana am 48 in loc de 40. (lucrez 6 zile:28/29/30/31/02/03 )
Imi cer scz in cazul in care nu ma fac inteles. Eu pana acum am mers pe ideea (si asa s-a intamplat) ca saptamanal lucrez 5 zile si am 2 zile libere chiar daca nu le aveam legate si se aplica regula cu turele (intre ultima tura lucrata si urmatoarea sa fie 48h)
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Intr-adevar, saptamana mentionata nu are repaus de 48 de ore consecutive.

Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
j) nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
....

Alte discuții în legătură

Liber pentru week-end lucrat Mickaelx Mickaelx Buna ziua, Am si eu nevoie de o lamurire pe care seful meu nu mi-o poate da si tututor ni se pare tare ciudat cum face programul. O sa detaliez putin ... (vezi toată discuția)
Legalitate program 12/24 - 12/48 Elena_Denisa Elena_Denisa Buna ziua, am nevoie de ajutor... in exprimare #-o Cum explic cuiva de ce nu e legal 12/24... si atat si ca trebuie sa fie 12/24, 12/48, va rog? (vezi toată discuția)
Program de lucru, zile libere consecutive și ore de noapte aba1011 aba1011 Bună seara din nou, Mă adresez la dvs cu o nouă problemă și înainte să discut cu angajatorul sau să fac vreo reclamație la ITM vreau să fiu sigur ... (vezi toată discuția)