avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 886 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Accident de munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Accident de munca

De la cine iau despagubirea si cum sa procedez pentru ridicarea banilor
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 12:14, 4 Septembrie 2017
Daca doriti informatii la subiect trebuie sa dati detalii despre evenimentul produs si stadiul cercetarii acestuia.
Deci miam taiat degetul la feliator la ora 10 dar de bea la ora 14 mia dat drumu sa plec acasa si eu mam dus la spital (municipal) si am declarat accident de munca.Mau cusut am primit tratament.A 2-a zi am fost sa dus concediu medical la servici si mau fortat sa imi dau demisia avand in vedere ca e al 2 lea deget taiat la acelas feliator.
Ceea ce ati declarat dvs. la medic nu este esential. Evenimentul produs trebuia comunicat de angajator la ITM si cercetat de catre o comisie numita la nivelul firmei. Dosarul de cercetare se avizeaza de ITM si daca sunt indeplinite conditiile legale se declara accident de munca si se inregistreaza de firma prin completarea formularului FIAM. Procesul verbal de cercetare si formularul FIAM se depun prin grija angajatorului la asigurator (casa de pensii) si se procedeaza la plata concediului medical emis de catre medic cu cod de accident de munca.
Toate firmele cotizeaza obligatoriu, lunar la un fond unic national gestionat de catre casa de pensii. Din acest fond, asiguratii (toti lucratorii) care sunt victime ale unor accidente de munca sau boli profesionale beneficiaza de prevederile Legii nr. 346/ 2002 republicata in 2009, privind asigurarea pentru AM si BP, astfel:
-art. 18 Asiguraţii sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale au dreptul la următoarele prestaţii şi servicii:
a) reabilitare medicală şi recuperarea capacităţii de muncă;
b) reabilitare şi reconversie profesională;
c) indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă;
d) indemnizaţie pentru trecerea temporară în alt loc de muncă şi indemnizaţie pentru
reducerea timpului de muncă;
e) compensaţii pentru atingerea integrităţii;
f) despăgubiri în caz de deces;
g) rambursări de cheltuieli.
Nu vad cum puteati fi fortat sa va dati demisia.
Daca evenimentul produs nu a fost cercetat de catre angajator puteti sesiza ITM, in scris, cu nr. de inregistrare/ data. Se va declansa o ancheta si firma va fi obliga sa inregistreze AM si astfel puteti beneficia de prevederile mentionate mai sus.
Daca responsabilitatile producerii evenimentului se inregistreaza in contul angajatorului, puteti deschide actiune in instanta impotriva persoanelor/ firmei nominalizate in PV de cercetare AM si cere instanteis a aprobe daune materiale si/ sau daune morale, dupa caz.
Este posibil ca responsabilitatile producerii evenimentului sa fie retinute in totalitate sau partial in sarcina dvs., (dupa cum mentionati sunteti la al 2-lea deget taiat de feliator) caz in care este greu de prevazut care va fi hotararea instantei de judecata.
Eu am FIAM ,procesul verbal de cercetare.Dar in procesul verbal este gresit deoarece scrie ca sunt casatorita si nu am copii in intretinere dar sunt ne casatorita si am 2 copii in intretinere.In aceasta situatie ce trebuie sa fac.
Bună ziua!

Că sunteți căsătorită sau nu și persoanele din întreținere sunt aspecte secundare în problema dumneavoastră. La capitolele care menționează cauza și persoanele răspunzătoare de încălcarea legislației ce e trecut?

Alte discuții în legătură

Accident de munca Poplaca Poplaca Buna ziua , azi am avut un accident de munca , seful m-a sfatuit sa declar cu totul altceva , ca nu am fost la munca azi si ca mi-am luat o zi libera , si ca ... (vezi toată discuția)
Accident munca ContSters496631 ContSters496631 Am avut un accident de munca ,m-am taiat la un feliator de mezeluri(nu foarte tare) dar am fost la urgenta am facut si injectie pt ca aveam temperatura si sa ... (vezi toată discuția)
Accident Trifan costel Trifan costel Buna am avut un accident la munca miam tăiat un deget si al doilea strivit unu care a fost strivit sa vindecat cam70 la sută iar cel tăiat și strivit ... (vezi toată discuția)