avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... taxa sanatate
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

taxa sanatate

In norm. metodologice privind contributia la asig. de sanatate se specifica:
" SECŢIUNEA a 8-a
Persoane asigurate prin efectul legii fără plata contribuţiei
Art. 16. - (1) În situaţia în care persoanele prevăzute la art. 6 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 150/2002, cu modificările şi completările ulterioare, realizează şi alte venituri decât cele pentru care sunt asigurate fără plata contribuţiei, acestea datorează contribuţia prevăzută de lege pentru aceste venituri. " In art. 6.(1) dinO.U 150 se arata ca pensionari sunt asigurati , fara plata, ptr. veniturile din pensii.
Din acestea se deduce ca pensionari trebuiesc sa plateasca 6,5 % dintr-o mica conventie de colaborare ????? pe cand salariati care obtin alte venituri nu platesc (cnf. aceleiasi N.M.)
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Ianuarie 2006
ContSters13909, utilizator
Cel mai recent răspuns: PIGNUS , utilizator 13:41, 23 Ianuarie 2006
Un patron care plateste 6.5% la salariul minim pe economie , daca incaseaza dividente pentru anul2005 in valoare mai mare decat suma pentru care a platit 6.5% la sanatate trebuie sa plateasca 6.5% si pentru diferenta incasata in plus de la firma?
din interpretarea art. 16 alin. 2 din norme reiese ca pensionarii care realizeaza alte venituri decat din pensie trebuie sa platesca contributia de 6.5% la sanatate.
Din art. 51 din Oug 150/2002 reiese ca este necesara plata contribuitiei la asigurarile de sanatate numai in cazul in care nu se obtin venituri din salarii. Deci, in cazul dumnevoastra se va vira numia cota de 6,5% la venitul din salariu nu si la veniturile din dividende.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Administrator srl patipatason patipatason buna ziua, Un administrator de SRL poate fi remunerat pe contract individual de munca? Care sunt posibilitatile de remunerare ale acestui administrator si ... (vezi toată discuția)
Plata contributiei asig.de sanatate asupra veniturilor din dividende mihanego mihanego am urmatoarea situatie: 1.profit aferent exercitiului financ.2007 repartizat la rezultat reportat, 2.in luna iulie 2008 asociatul unic,administrator,care nu ... (vezi toată discuția)
Contr asig . sanatate pentru pfi , pfa cotmro cotmro 1.Va rog sa ma lamuriti daca in calitate de PFA( sau mai inainte PFI ) trebuie sa platesc contr. asig . sanatate. mentionez ca sint angajata si la stat , ... (vezi toată discuția)