avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 803 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Prescriptia extensiva in materie succesorala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Prescriptia extensiva in materie succesorala

Tatal meu a decedat in anul 2007 iar acum in 2017 am primit de la o firma de recuperari creante o notificare ca figureaza cu o restanta de plata in suma de 1500 lei la ei. Banca care a cesionat si a vandut aceasta creanta a stiut de decesul tatalui meu in 2007 prin inmanarea unei copie dupa acest act. dar nu a facut nici o instiintare de plata sau nimic atlceva pana acum in acest scop.
Intrebarea mea este:
1. Se poate lua in considerare prescriptia extensiva in cazul de fata cu privire la reglementarile vechiului cod civil art.7 din Decret 167/58 fiind in cauza o creanta veche din 2007 in care s-au scurs mai bine de trei ani?
2. Poate succesiunea de dezbatere a mostenirii defunctului care s-a facut in mai 2015 si care a fost acceptata sa fie o consentinta in anularea acestei prescriptiei care s-a nascut dinainte de aceasta dezbatere?
Multumesc anticipat pentru raspuns!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara,
Nu semnati ABSOLUT NIMIC cu nicio firma de recuperatori fara sa luati legatura cu un avocat!
Da, este aplicabil Decretul 167/58 privind prescriptia prin 3 ani1
Aveti o dovada ca ati depus acea copie de pe certificatul de deces?
Nu inteleg ce vreti sa spuneti cu punctul 2.
Referitor la pc.2. Mai exact am vrut sa stiu daca in cazul de fata cand debitorul a decedat iar timp de trei ani de la scadenta debitului sau plata ultimei rate neachitate in care creditorul sau banca nu a facut nici un demers pentru recuperarea creantei, prin prescripţia extinctiva se stinge dreptul la acţiune ? Mai sunt aplicabile prevederile decretului .167/58 si in acest caz?
Atunci in anul 2007 cand a aflat de decesul clientului sâu, banca creditoare trebuia sa se inscrie la masa credala succesorala si sa-si revindice dreptul ce i se cuvenea obligand mostenitori sa achite aceasta datorie. Dar acum dupa ce au trecut 10 ani in care nu a intreprins nici o actiune mai are acest drept?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara,
Asa cum am spus, DA, SE APLICA!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriptie datorie sau deschid insolventa lylyan lylyan Buna ziua Societatea X a emis catre societatea Y facturi pana in dec. 2007. In acest moment poate soc. X sa isi mai recupereze banii de la societatea Y? Nu ... (vezi toată discuția)
Mostenire datorii persoana decedata victor_sem victor_sem buna ziua, as avea si eu o intrebare...fratele meu a decedat in mai 2006 si anul trecut, in oct 2011 am fost sunata de reprezentantii firmei de recuperare EOS, ... (vezi toată discuția)
Factura telefon dan-d dan-d contractul a fost facut de catre tatal meu in 2003 si inchis de catre firma de telefonie in 2004 din causa neachitarii acesteia .Suma este de circa 200 ron ... (vezi toată discuția)