avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 789 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... mostenire datorii persoana decedata
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

mostenire datorii persoana decedata

buna ziua, as avea si eu o intrebare...fratele meu a decedat in mai 2006 si anul trecut, in oct 2011 am fost sunata de reprezentantii firmei de recuperare EOS, in legatura cu un credit contractat de fratele meu si care a fost cesionat de banca catre societatea respectiva. Timp de aproape 6 ani, nici banca si nici societatea respectiva nu m-au instiintat despre aceste credit, iar cand m-au contactat le-am trimis certificatul de deces si le-am oferit toate datele pe care mi le-au cerut, cu buna credinta. Acum imi telefoneaza frecvent, cerandu-mi sa achit eu creditul. Mentionez ca nu s-a facut nicio dezbatere de succesiune, pentru ca fratele meu nu avea bunuri, nici mobile nici imobile. Imi puteti spune mai multe despre acest aspect? multumesc.
Cel mai recent răspuns: victor_sem , utilizator 23:40, 26 Ianuarie 2012
dupa 3 ani datoria s-a prescris, iar daca nu s-a dezbatut succesiunea nu va pot obliga la plata

cereti-le sa nu va mai deranjeze

multumesc pentru raspuns...ma puteti ajuta cu vreo lege in acest sens? o sa le cer sa nu ma mai deranjeze, pentru inceput, dar as vrea sa ma informez si cu o lege ceva
Ultima modificare: Vineri, 27 Ianuarie 2012
gi-jane2, moderator

Decretul nr. 167/1958 privitor la prescripţia extinctivă, republicat in Buletinul Oficial nr. 11 din 15.07.1960, care prevede la Articolul 3:

"Termenul prescripţiei este de 3 ani, iar în raporturile dintre organizaţiile socialiste, de 18 luni." (partea cu organizatiile socialiste nu mai e, in mod evident, de actualitate, fiind declarata neconstitutionala prin Decizia Curtii Constitutionale nr. 72/1994).

In concluzie, daca timp de 3 ani de la scadenta ,creditorul dvs nu a luat nici o masura pentru recuperarea creantei, nu mai poate apela la instantele judecatoresti.
Cu scopul recuperarii debitului acumulat,poate formula plangere in justitie,unde puteti invoca cu succes exceptia prescriptiei dreptului material la actiune.

va multumesc mult de tot
Ultima modificare: Vineri, 27 Ianuarie 2012
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nelamurire- prescriptie ContSters98165 ContSters98165 buna ziua. in 2003 am facut un imprumut la banca pe numele meu insa banii i-a folosit prietenul meu. A platit o parte din ei pana la inceputul lui 2004 si ... (vezi toată discuția)
Prescriptia extensiva in materie succesorala Vali28 Vali28 Tatal meu a decedat in anul 2007 iar acum in 2017 am primit de la o firma de recuperari creante o notificare ca figureaza cu o restanta de plata in suma de ... (vezi toată discuția)
Recuperare debit de catre societate recuperari creante dfd dfd Buna ziua, in anul 2005 am contractat un credit pt care s-au platit 10 rate. nu am mai avut loc de munca si m-am imbolnavit si nu am mai putut plati. cei de la ... (vezi toată discuția)