avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 722 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Analize medicina muncii invatamant
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Analize medicina muncii invatamant

Buna seara,
Predau in 2 scoli si de anul acesta mi se cer examenul de medicina muncii si cel psihologic in original, in ambele scoli.Nu mi-au fost decontate niciodata cheltuielile cu aceste analize, Anul acesta insa se ridica la 35 lei doar la o scoala.Am cautat in legislatie si am vazut ca ele trebuie platite de angajator iar ex. psihologic nu e obligatoriu.Mai nou, colegele care vor raspunde de aceasta comisie trebuie sa faca cursuri la o firma recomandata de un inspector ITM care a amenintat cu amenzi daca nu fac cursurile la acea firma si daca nu are toata lumea acel examen psihologic.As dori mai multe informatii.
Cel mai recent răspuns: Axus , utilizator 14:10, 9 Septembrie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In cadrul examenului de medicina muncii (la angajare si periodic) pentru personalul didactic nu se mai efectueaza examen psihologic, incepand cu 12.12.2011, asa cum prevede fisa 138 din HG 355 / 2007 actualizata la 19.01.2012:
"Fişa 138. Personal didactic din instituţii de învăţământ
Examen medical la angajare:
- examen clinic general
- examen psihiatric - la indicaţia medicului de medicina muncii
- examen coproparazitologic - pentru personalul educativ (educatori)
Examen medical periodic:
- examen clinic general - anual
- examen psihiatric - la indicaţia medicului de medicina muncii
- examen coproparazitologic - pentru personalul educativ (educatori) - anual
Contraindicaţii:
- leziuni tuberculoase pleuropulmonare evolutive
- tulburări psihice de orice natură
- balbism, disartrie
- tulburări de comportament
- boli infectocontagioase în evoluţie
- alcoolism cronic"
Vezi si: [ link extern ]
[ link extern ]

Dar examenul psihologic pentru personalul didactic se pare ca se efectueaza conform art. 233 alin. (2) si art. 234 alin. (4) din Legea 1 / 2011 a educației naționale.
Vezi si adresa nr. 8120/632 din 13.09.2012 a Colegiului Psihologilor din România (daca o mai fi valabila): [ link extern ] /
Ultima modificare: Joi, 7 Septembrie 2017
ionion2000, utilizator
Multumesc pentru raspuns.Asta am gasit si eu.Dar nu am gasit nicaieri ca trebuie facute aceste examinari in fiecare scoala, adica cate un exemplar in original( evident cu bani din propriul buzunar). Anul acesta o individa de la ITM a vizitat multe scoli din oras si a amenintat cu amenzi daca nu sunt originale in fiecare scoala, cursuri SSM la o anumita firma, examen psihologic, s.a.Am o colega cu ore in 6 scoli, 35 de lei inmultit cu 6, e o suma scoasa din buzunar(la noi in oras analizele nu se platesc de catre angajator).
HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare, privind supravegherea starii de sanatate a lucratorilor mentioneaza:
-Art. 7 Angajatorii sunt obligati sa asigure fondurile si conditiile efectuarii tuturor serviciilor medicale profilactice necesare pentru supravegherea sanatatii lucratorilor, acestia nefiind implicati in niciun fel in costurile aferente supravegherii medicale profilactice specifice riscurilor
profesionale.
Conform acestor prevederi fondurile pentru examinarea periodica, inclusiv pentru cea psihologica si/sau psihiatrica se asigura de catre scoala.
Interpretand fisa nr. 138, examinarea psihologica si/ sau examinarea psihiatrica se face la indicatia/ recomandarea medicului specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale. Deci, nu s-a renuntat la examinare prin modificarea si actualizarea actului normativ, ci conform mentiunilor din dosarul medical al fiecarui salariat in parte, dupa antecedentele inregistrate, medicul poate cere examinarea.
De ce se cere fisa de aptitudine semnata, datata si parafata de medicul specialist de medicina muncii, in original, sa existe la fiecare scoala in parte, pentru cazul profesorilor care predau la mai multe scoli ? Fisa de aptitudine se completeaza de catre medic in urma examinarii medicale, avand in vedere fisa cu riscuri profesionale completata de catre angajator. Fiind vorba de scoli diferite/ cu posibile specializari diferite pot exista riscuri profesionale diferite.
Legea ssm nr.319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art.7 (6) Măsurile privind securitatea, sănătatea şi igiena în muncă nu trebuie să comporte, în nici o situaţie, obligaţii financiare pentru lucrători.
Deci, lucratorii (in cazul dvs. profesorii) nu trebuie sa plateasca analizele medicale si eventual examinarea psihologica/ psihiatrica.
Inteleg ca sunteti membri de sindicat. Poate nu ar strica, sa-i activati pe sefii de sindicat, sa ceara respectarea acestor prevederi legale.
Mulltumesc domnule Popa!Suntem membri de sindicat dar asta nu ne ajuta in niciun fel!"Placa" preferata este ;"Nu sunt bani!"Problema e ca nu esti examinat fara bani!Pui banutii pe masa, ti se ia tensiunea, ti se pun 2-3 intrebari si s-a terminat examinarea medicala.Examenul psihologic e mai haios, tot contra cost, avand colegi care cer raspunsurile de la altii!Si mai e o problema legata de colegii d-voastra de la ITM care tuna, fulgera, ameninta in loc sa urmareasca respectarea legii. Credeti-ma, nu ma cramponez de 20-30 de lei, dar ma deranjeaza ca nu sunt aceleasi sume de bani solicitate in toate scolile, nu primim chitanta individuala, iar examenul e zero barat!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sunt necesare unele precizari.
In primul rand, inspectorii de la ITM nu sunt colegii mei. Abuzurile acestora pot fi sesizate in sris, cu nr. de inregistrare/ data, ierarhic, la inspetorul sef al ITM si dupa caz, la Inspectia muncii.
Daca sefii de sindicat nu apara interesele membrilor de sindicat, acestia pot fi schimbati. Legea nu spune ca examinarea medicala se face pe cheltuiala angajatorului, daca sunt bani.
Modul defectuos de efectuare a examinarii medicale si/ sau psihologice arata dezinteresul scolii si al celui pus sa examineze lucratorii pentru aceasta actiune legala, obligatorie si apoi ne minunam de cazurile publice din presa cu profesori care se manifesta, sa zicem mai ciudat. Lipsa de responsabiliate a efectuarii medicale si/ sau examinarii psihologice poate fi sesizata in scris, cu nr. de inregistrare/ data la DSP si Colegiul medicilor din judetul dvs., respectiv la Colegiul psihologilor din judetul dvs.
Atributiile inspectorului ITM nu prevad verificarea modului cum se efectueaza examinarea medicala si/ sau psihologice si/ sau psihiatrica ci doar daca a existat o recomandare medicala in acest sens a medicului specialsit de medicina muncii, daca s-a respectat recomandarea, daca exista un document scris care sa certifice examinarea periodica, la termen si la angajare.
Nu este vorba de a te crampona de o suma de bani, desi, de ce nu ? Este vorba de un principiu legislativ care trebuie respectat.
Daca nu primiti chitanta pentru serviciile prestate, aveti posibilitatea sa sesizati ANAF, in scris, cu nr. de inregistrare/ data.
Cu totii dorim, pagubos din punctul meu de vedere, ca altcineva sa ne apere interesele. Cand vom intelege ca interesele pot fi aparate mai intai de noi si abia apoi de altii, ca orice abatere de la lege trebuie sesizata in scris, cu nr. de inregistrare/ data la organismele cu responsabilitati in domeniu, lucrurile se pot schimba in bine.

Alte discuții în legătură

Buna ziua !!!pt cine poate sa mi da un raspuns pentru niste elevi ... alexandrubt13 alexandrubt13 buna ziua !!!pt cine poate sa mi da un raspuns pentru niste elevi este normal ca intr o scoala sa fie angajat cu norma intreaga pe un post de personal auxiliar ... (vezi toată discuția)
Care este modalitatea de a te apăra in fata agresiunii si hartuirii unei colege care are probleme medicale și a făcut o obsesie, crezând că eu sunt vinovată pentru divorțul ei? Iuliana Burcea Iuliana Burcea Sunt profesoară si am o colegă a cărei sănătate psihică se deteriorează de la un an la altul! Are atacuri frecvente la adresa mea si a altor colege, ... (vezi toată discuția)