In ce masura sunt aplicabile prevederile CCM la nivel national unui angajator care are un singur angajat, iar in CIM semnat cu acesta nu este mentionat expres ca sunt aplicabile prevederile CCM la nivel national?
Contractul colectiv de muncă unic la nivel naţional cuprinde drepturile şi obligaţiile angajatorilor şi ale salariaţilor
Codul Muncii Art. 236. - (1) Contractul colectiv de muncă este convenţia încheiată în formă scrisă între angajator sau organizaţia patronală, de o parte, şi salariaţi, reprezentaţi prin sindicate ori în alt mod prevăzut de lege, de cealaltă parte, prin care se stabilesc clauze privind condiţiile de muncă, salarizarea, precum şi alte drepturi şi obligaţii ce decurg din raporturile de muncă.
Art. 238. - (2) Contractele individuale de muncă nu pot conţine clauze care să stabilească drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de muncă.
3) La încheierea contractului colectiv de muncă prevederile legale referitoare la drepturile salariaţilor au un caracter minimal.
Art. 241. - (1) Clauzele contractelor colective de muncă produc efecte după cum urmează: d) pentru toţi salariaţii încadraţi la toţi angajatorii din ţară, în cazul contractului colectiv de muncă la nivel naţional
Art. 247. - În cazul în care la nivel de angajator, grup de angajatori sau ramură nu există contract colectiv de muncă, se aplică contractul colectiv de muncă încheiat la nivel superior
Atunci cum se explica faptul ca inspectorii de la ITM avizeaza un cim in care, de exemplu, durata preavizului in cazul concedierii e de 15 zile lucratoare, in masura in care in CCM la nivel national e de 20 de zile lucratoare?
1. Ori nu au vazut, ori nu au stiut, ori...
2. Chiar daca in CIM scrie altceva decat spune legea, nu inseamna ca este corect.
3. Dvs. veti beneficia de prevederile cele mai avantajoase.
Contractul colectiv de munca la nivel national este prioritar fata de contractul individual de munca daca cel din urma cuprinde clauze inferioare primului. Este prioritar chiar si Codului Muncii. Cred ca inspectorii de la ITM care au vizat asa ceva au mers pe Codul Muncii. In mod normal CIM trebuie modificat printr-o simpla taiere a nr 15 si inserarea nr 20, cu o semnatura si o stampila langa. Dar orice ar fi, in cazul unei concedieri, preavizul va fi de 20 de zile asa cum spune si contractul colectiv la nivel national.
Raspunsul este simplu: nu l-au verificat in totalitate. Se axeaza pe functie/COR, data angajarii, calificare, drepturi salariale. Nu este o critica la adresa lor fiindca la volumul de munca pe care-l au trec usor peste celelate in ideea ca angajatorul are personal a carui datorie este si respectarea legalitatii in cazul raporturilor de munca.
Somaj
ioanatm
Buna ziua,
Daca o firma din domeniul constructiilor are 13 angajati si vrea sa concedieze 5, cate zile preaviz trebuie sa acorde, 15 sau 20? Intreb asta ... (vezi toată discuția)