avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 812 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Obligațiile tatălui fata de un copil din afara ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Obligațiile tatălui fata de un copil din afara casatoriei

Buna seara! Sunt mama unui băiețel de 8 ani, rezultat dintr-o relație de 12 ani cu un bărbat însurat. Recent, ne-am despărțit, iar familia lui îi interzice sa mai ia legătura cu noi. Astfel, copilul nostru are de suferit din cauza lipsei tatălui. Întrebarea mea este ce se poate face pentru ca tatăl sa continue sa își vadă copilul, sa aibă o relație normală cu acesta? Legea îl poate obliga sa fie un tata responsabil? Familia îl șantajează pentru a nu-și mai vedea copilul, crezând că dacă vine la acesta, va continua relația cu mine.
Cel mai recent răspuns: Eliana27 , utilizator 14:29, 8 Septembrie 2017
Legea îl obligă doar la plata pensiei de întreținere. Atât.
Va puteti adresa instantei de judecata, in vedere stabilirii formei de exercitare a autoritatii parintesti.

In genere, autoritatea parinteasca este exercitata in comun.

Autoritatea parinteasca reprezinta ansamblul de drepturi si obligatii ce apartin parintilor.

Asadar, de principiu, ambii parinti iau deciziile majore din viata copilului, asigurand procesul de crestere si educare a acestuia.

Puteti solicita instantei de tutela exercitarea autoritatii parintesti in comun.

Toate deciziile majore din viata minorului le veti lua impreuna cu fostul partener de viata.

(avem in vedere deciziile de o importanta majore, precum parasirea tarii, efectuarea unei interventii chirurgicale complexe, inscrierea intr-o institutie de invatamant ).


Exista posibilitatea ca fostul partener de viata sa nu va sprijne, in toate deciziile luate.

In acest caz, este mai avantajos ca dumneavoastra sa exercitati autoritatea parinteasca.( in situatii de exceptie, instanta de tutela poate dispune ca parintele custodian sa exercite autoritatea parinteasca,in ipoteza in care celalalt parinte exercita o conduita de risc fata de minor).

Sunt motive intemeiate alcoolismul , dependenta de substante psihotrope, executarea unei pedepse privative de libertate, boala psihica.


Solicitati stabilirea locuintei minorului la dumneavoastra.

Paratul poate fi obligat la plata unei pensii de intretinere, de la data promovarii actiunii si pentru trei ani, anteriori acesteia.


In cazul in care tatal doreste pastarea legaturilor cu minorul, poate solicita stipularea unui program de vizitare, in intervale determinate.

Sesizati si DIRECTIA GENERALA SI ASISTENTA SOCIALA SI PROTECTIA COPILULUI.


Succes.


Va multumesc mult pentru lamuriri!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Custodia unui copil Elenapusa Elenapusa O femeie si un barbat se cunosc. Dupa o perioada femeia ramane insarcinata si face o fetita. Femeia si barbatul nu sunt casatoriti legal. Fetita este ... (vezi toată discuția)
Se poate obține și exercita autoritatea părintească exclusivă prin acord notarial? Bradescu.ruxandra Bradescu.ruxandra Buna sunt in concubinaj si tatal copilului a recunoscut copilul in certificat.. Acum nu ne mai intelegem.. Tatal a acceptat sa imi dea custodia completa a ... (vezi toată discuția)
Bună seara aș avea o întrebare poți să decazi un părinte ... Pysycuta5 Pysycuta5 Bună seara aș avea o întrebare poți să decazi un părinte cu doi copii dacă și-a părăsit un copil și pe celălalt Lo luat cu persoana respectiva și ... (vezi toată discuția)