avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 299 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Se poate obține și exercita autoritatea ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Se poate obține și exercita autoritatea părintească exclusivă prin acord notarial?

Buna sunt in concubinaj si tatal copilului a recunoscut copilul in certificat.. Acum nu ne mai intelegem.. Tatal a acceptat sa imi dea custodia completa a copilului cum pot proceda fara judecata si ce acte imi trebuie va rog am mare nevoie de ajutor
Ultima modificare: Vineri, 1 Decembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Daca nu doriti rezolvarea in instanta mergeti la orice notar public care o sa va dea indrumarile necesare .
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu nu vad cum, nu se poate cu siguranta fara judecata si e posibil ca nici cu judecata sa nu se poata.
Va adresati instantei de judecata.

Instanta de judecata poate incuviinta invoiala partilor, in temeiul unei tranzactii judiciare (care va reprezenta dispozitivul hotararii civile ).

Instanta de judecata poate dispune audierea unor martori, pentru a verifica daca exista motive temeinice pentru a acorda autoritatea parinteasca exclusiva.( dezinteresul fata de copil determina instanta sa acorde aceasta forma de autoritate parinteasca ).

Asadar, investiti instanta de tutela.( judecatoria in a carei raza teritoriala isi are domiciliul minorul).

Poate aveti in vedere un acord si in ceea ce priveste locuinta minorului, pensia de intretinere, programul de vizitare , in favoarea fostului partener de viata.

Succes.

Ultima modificare: Joi, 23 Noiembrie 2017
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Nu este legală renunțarea unuia dintre părinți la exercitarea autorității părintești (custodiei).
Exercitarea în comun de către ambii părinți este un drept al copilului, nu al părinților.
`
Art. 36 din legea 272/2004:
(6) Un parinte nu poate renunta la autoritatea parinteasca, dar se poate intelege cu celalalt parinte cu privire la modalitatea de exercitare a autoritatii parintesti, in conditiile art. 506 din Codul civil.
(7) Se considera motive intemeiate pentru ca instanta sa decida ca autoritatea parinteasca sa se exercite de catre un singur parinte alcoolismul, boala psihica, dependenta de droguri a celuilalt parinte, violenta fata de copil sau fata de celalalt parinte, condamnarile pentru infractiuni de trafic de persoane, trafic de droguri, infractiuni cu privire la viata sexuala, infractiuni de violenta, precum si orice alt motiv legat de riscurile pentru copil, care ar deriva din exercitarea de catre acel parinte a autoritatii parintesti.
(8) In cazul existentei unor neintelegeri intre parinti cu privire la exercitarea drepturilor si indeplinirea obligatiilor parintesti, instanta judecatoreasca, dupa ascultarea ambilor parinti, hotaraste potrivit interesului superior al copilului.
Corect spune Dapix, nu putem scrie orice aberatie in tranzactii. Autoritatea exclusiva nu se poate decide de parinti, ci doar de instanta, cf. Cod civil. Numai instanta pronunta, nu incuviinteaza exercitarea autoritatii parintesti de unul dintre parinti.

Alte discuții în legătură

Renuntare custodie Ada Fediuc Ada Fediuc Fostul meu sot, doreste sa renunte la custodia copilului. Aceasta actiune este posibil sa se efectueze la notariat sau doar la judecatorie? Multumesc. (vezi toată discuția)
Custodie exclusiva amandina20 amandina20 buna ziua.as avea o intrebare,am un copil de 3luni si m-am despartit de tatal lui,nu am fost casatoriti,copilul este pe numele lui si as vrea sa il dau in ... (vezi toată discuția)
Proces de custodie ... Cri013 Cri013 Bună. Am o întrebare, sper sa ma puteți ajuta. În cazul unui proces de custodie, în urma separării părinților prin divorț, dacă tatal dorește ... (vezi toată discuția)