Am lucrat până pe 09.01.2017 ca profesor. Începând cu această dată sunt in concediu fara plată pe o perioadă de un an de zile. În acest timp am lucrat in Anglia, legal, începând cu data de 30 martie până în prezent. Aș dori să știu dacă pe data de 09.01. 2018 mă întorc la post și lucrez până aproape de data preconizată pentru a naște ( 08.03.2018) voi putea beneficia de indemnizația pentru creșterea copilului? Dacă răspunsul este afirmativ, aș dori să știu cum se calculează valoarea acesteia tinand cont de întreruperea înregistrată între 09.01 și 30.03. 2017. De asemenea, cum ar trebui să procedez la locul de munca din Anglia, la data la care as vrea sa mă reîntorc in țară, in conditiile in care as putea beneficia si aici de o indemnizație, mai mare ca valoare, dar pe o perioadă mai scurtă...
perioada eligibila pentru CCC ; aprilie 2016 - martie 2018
Daca in Anglia ati lucrat legat si apoi in perioada ianuariue 2018 - martie 2018 , veti lucar in Romania atunci puteti beneficia de indemnizatia CCC.
Ordin 1474/2011
situatie : O persoană care a realizat o perioadă din cele douăsprezece luni anterioare datei naşterii copilului activităţi profesionale în alte state membre UE, SEE sau Elveţia, iar în ultima perioadă dinaintea naşterii copilului a desfăşurat activităţi profesionale în România poate beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului în România?
solutie : Dacă persoana a realizat activităţi profesionale în România pe perioada dinaintea datei naşterii copilului, atunci potrivit prevederilor art. 11 alin. (3) lit. a) din Regulamentul (CE) nr. 883/2004, se supune legislaţiei române în vigoare. Aceasta poate beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului în România, prin totalizarea perioadelor de activitate realizate în alte state membre UE, SEE sau Elveţia, aplicând prevederile art. 8 din Regulamentul (CE) nr. 883/2004 şi ale art. 12 din Regulamentul (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială. Conform acestor prevederi perioadele de activitate desfăşurate în alt stat membru se totalizează şi se adaugă celor realizate în România, în măsura în care acest lucru este necesar, în vederea deschiderii dreptului la indemnizaţia pentru creşterea copilului. Totalizarea perioadelor de activitate realizate în alte state membre este posibilă dacă persoanele care au realizat activităţi profesionale în alte state membre se supun legislaţiei din România la data naşterii copilului.
Mulțumesc pentru raspuns! As dori sa știu dacă valoarea indemnizației de crestere a copilului va fi calculată ca 85% din valoarea venitului meu din România sau va fi limitată la 1200 de lei. De asemenea, pot beneficia de concediu prenatal în
acea perioadă dinaintea nasterii? Adică pot să trec din concediu fără plată în concediu prenatal, apoi in concediu postnatal și apoi in concediu de crestere a copilului ? Mulțumesc anticipat!
Icc
Corneliu'80
Speta...lucrez in Germania, daca plec in concediul prenatal in Septemberie, imi inchei contractul de munca cu 1 noiembrie, vin in Romania si sa ma angajez, ... (vezi toată discuția)