avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1049 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... O femeie însărcinată poate lucra la temperaturi de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

O femeie însărcinată poate lucra la temperaturi de 12-14 grade?

Sunt însărcinată și lucrez la casieria unui market(stau in aceeași poziție, fără a mă mișca). Iarna trecuta am trecut-o cu temperaturi de la 9 grade până la maxim 14. Acum cu starea mea fiziologica de gradivitate nu mai vreau sa risc, să mă îmbolnăvesc ca iarna trecuta.
Ce pot face? Lege din cate am citit nu da o temperatura anume "temperatura trebuie să fie adecvată organismului uman". Care ar fii aceasta?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:06, 10 Septembrie 2017
Potrivit art.20 alin.1 din OUG 96/2003 , salariatele gravide nu pot desfăşura muncă în condiţii cu caracter insalubru sau greu de suportat.

Muncile în condiţii cu caracter insalubru sau greu de suportat sunt următoarele:
a) colectarea, transportul şi depozitarea dejecţiilor menajere, umane, animaliere;
b) igienizarea grupurilor sanitare;
c) săpatul şanţurilor;
d) încărcatul sau descărcatul cu lopata al diverselor produse;
e) ridicarea unor greutăţi mai mari de 10 kg;
f) munca în condiţii de expunere la temperaturi extreme, definite conform prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă, aprobată prin Legea nr. 436/2001.

Potrivit OUG 99/2000, prin temperaturi extreme se înţelege temperaturile exterioare ale aerului, care:
a) depăşesc +37°C sau, corelate cu condiţii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel;
b) scad sub -20°C sau, corelate cu condiţii de vant intens, pot fi echivalate cu acest nivel.

HG nr.1091/ 2006
Anexa 1 pct 7. Temperatura în încăperi

7.1. În timpul programului de lucru, temperatura din încăperile ce cuprind posturi de lucru trebuie sa fie adecvată organismului uman, ţinându-se seama de metodele de lucru utilizate şi de cerinţele fizice impuse lucrătorilor.

Legislatia in vigoare in domeniul SSM nu mai prevede o anumita temperatura optima care trebuie sa existe la locul de munca.

Fostele Norme de securitate si sanatate in munca care prevedeau astfel de valori, au fost abrogate in 2006 odata cu publicarea in Monitorul Oficial a Legii nr. 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca si a normelor metodologice de aplicare a prevederilor acestei legi.
In Normele generale de protectia muncii editia 2002, abrogate prin Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare se mentiona:
-art.534 al.(3) La locurile de munca (birouri, camere de comanda, incaperi cu videoterminale, incaperi social-culturale, etc.) unde desfasurarea activitatii profesionale necesita confort termic, trebuie asigurate urmatoarele conditii:
a) in perioada de vara:
-temperatura operativa intre 23-26 grade C
......
b) in perioada de iarna:
-temperatura operativa intre 20-24 grade C
......
In legislatia actuala, HG nr. 1091/ 2006 nu se mai fixeaza niste limite stricte, ci se considera ca optima o temperatura adecvata fiecarui organism uman in parte, avandu-se in vedere clasa de metabolism a fiecarei persoane, dar si umiditatea relativa a aerului din incinta unde se desfasoara activitatea sau viteza medie a curentilor de aer in aceeasi incinta, etc.
In situatia dvs. de gravidie, medicul specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale, poate recomanda prin fisa de aptitudine - apt conditionat, o anume temperatura (in urma examinarii medicale a dvs.) ca optima pentru locul dvs. de munca. In acelasi timp, medicul va poate recomanda si o anumita imbracaminte personala, care sa completeze echipamentul individual de protectie pus la dispozitie, obligatoriu si gratuit de catre angajator.
Ela_1 a scris:

....
Ce pot face? Lege din cate am citit nu da o temperatura anume "temperatura trebuie să fie adecvată organismului uman". Care ar fii aceasta?


Daca considerati ca este incalcata legislatia privind securitatea si sanatatea in munca, puteti depune o sesizare la ITM/Inspectia Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Temperatura la munca blitzkr1eg blitzkr1eg Buna, Lucrez intr-un spatiu deschis cu vreo 40-50 persoane + fiecare cu pc-ul lor (deci in domeniul IT). As dorii sa stiu daca exista vreo reglementare ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! sunt angajata in mall la o insuliță. aerul condiționat ... Maria Vade Maria Vade Buna ziua! Sunt angajata in mall la o insuliță. Aerul condiționat face probleme așa de mari in mall încât eu și alți colegi ai mei suntem tot timpul ... (vezi toată discuția)
30 grade la serviciu avocadonet avocadonet Buna seara, la actualul loc de munca este foarte cald (30 grade celsius). Aerul conditionat nu face fata. Desi ne plangem de luni de zile, situatia nu s-a ... (vezi toată discuția)