avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 194 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dreptul de mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dreptul de mostenire

Va prezint urmatorul caz :
Suntem doua surori, dupa decesul mamei sora mea mai mare nu a dorit partea ei de mostenire , nu a cerut-o in timpul vietii ei, sora mea decedand dupa 20 de ani de la moartea mamei. Eu am continuat sa platesc toate taxele si impozitele pe ceea ce a ramas mostenire.Dupa foarte multi ani de la decesul mamei ,daca sora mea nu a cerut dezbaterea succesiunii, declarand verbal ca nu este interesata de nimic ,( dar nu a facut nici o declaratie scrisa de renuntare la mostenire) , eu am facut act de mostenire declarand ca sunt unic mostenitor (acest act l-am facut in timpul vietii surorii mele). Nepoata mea, fiica surorii mele cere acum in instanta dreptul de mostenire pe care l-ar avea de pe urma mamei ei(partea pe care mama ei nu a cerut-o niciodata), solicitarea facand-o dupa mai mult de 6 luni de la decesul surorii mele. Mai are dreptul sa primeasca partea de mostenire ?
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 12:49, 3 Octombrie 2009
Da
Parerea mea este ca ar trebui sa fiti recunoscatoare daca nu va face si plangere penala pentru fals intelectual ,fals in declaratii si uz de fals!
Ati procedat total eronat fiindca efectiv ati declarat in fals ca sunteti unicul mostenitor! Procedura corecta era sa declarati ca sunt 2 mostenitori, sora dvs sa fie citata legal de catre notar si , daca se prezenta la notar putea sa renunte expres la succesiune sau sa o accepte , in cazul in care nu se prezenta in termen de 6 luni de la citare era decazuta din drepturi ca renuntatoare la succesiune prin neacceptare!
Din pacate , ati procedat gresit si acum nepoata va fi repusa in drepturi! Fiindca are dreptul la cota parte care i se cuvenea mamei sale!B-)
Puteti sa invocati ca sora dvs nu a acceptat mostenirea in termenul legal de 6 luni de la deschiderea succesiunii.
dar nu a facut nici o declaratie scrisa de renuntare la mostenire


Declaratia de renuntare se refera la intregul patrimoniu al defunctului , si imbraca forma autentica, (exprimata, in fata notarului public, in termen de 6luni de la data succesiunii deschise prin moarte )
Daca nu s-au facut acte de acceptare tacita (spre exemplu , instrainare de bunuri , sustragerea acestora , din care sa se intrevada intentia de a succede ), eredele e considerat strain de succesiune.

Iar repunerea in termen poate opera pentru cauze foarte bine intemeiate (neprevazute de lege , si lasate la aprecierea judecatorului ).
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Octombrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Eu cred ca daca consultati un avocat situatia se poate rezolva in favoarea dumneavoastra.
1. E posibil sa se fi prescris tragerea la raspundere penala a dumneavoastra si in plus existenta si gravitatea faptei se apreciaza si in functie de atitudinea subiectiva a dumneavoastra.
2. Daca nepoata cere anularea certificatului de mostenitor, dumneavoastra o sa solicitati sa se constate ca sunteti unicul mostenitor al mamei, sora fiind neacceptanta, iar daca instanta nu va da castig de cauza dezbateti succesiunea ramasa la decesul surorii si solicitati sa se constate ca sunteti unic mostenitor fata de neacceptarea succesiunii de catre fiica surorii.
Trebuie sa aveti in vedere ca astfel de procese sunt foarte costisitoare ( taxa de timbru mare ), insa si cu privire la acest aspect va poate ajuta un avocat. Succes

Alte discuții în legătură

Testament olograf tobescu tobescu Buna ziua, am si eu un caz ca sa va supun: in luna decembrie 2007 am aflat ca nepoata mea (fata surorii mele) ne a intentat un proces in 2001 atat mie cit si ... (vezi toată discuția)
Deschidere succesiune Lucian27 Lucian27 Dupa moartea mamaei au ramas 3 fiice dintre care numai una a acceptat succesiunea, a ingrijit-o pe mama in timpul vietii si s-a ocupat de inmormantare. Vreau ... (vezi toată discuția)
Succesiunea si noul cod civil sorinflorentin sorinflorentin Buna ziua, Este cineva la curent cu noul cod civil? Ma interesează in special despre succesiune in caz de deces. Mulțumesc (vezi toată discuția)