avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 842 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... TESTAMENT OLOGRAF
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

TESTAMENT OLOGRAF

Buna ziua, am si eu un caz ca sa va supun: in luna decembrie 2007 am aflat ca nepoata mea (fata surorii mele) ne a intentat un proces in 2001 atat mie cit si surorii mele prin care cerea, si a obtinut calitatea de unica mostenitoare a mamei noastre.Dupa ce am obtinut o copie dupa dosarul depus la Judecatorie, am aflat ca nepoata nu a mai avut nici o relatie cu noi de cind am plecat din tara (eu in 1984 si mama ei in 1994), lucru care este fals noi (eu si sora mea am avut relatii cu ea in 1992 si 1998 deci a mintit instanta. Tot din dosarul ei am aflat ca mama noastra (care nu i-a adresat nici un cuvant inainte cu 2 ani de decesul ei) i-a lasat prin testament olograf semnat de un martor (asa zisul "omul de incredere" a mamei mele. In 2002 aceiasi nepoata obtine din nou calitatea de unica mostenitoare dupa bunica dupa tata. Pentru ca primaria unde terenurile sint situate terenurile nu au vrut sa i dea terenurile "mostenite", nepoata le a intentat si lor un proces si surpriza, unul din martori este acelasi care a semnat testamentul mamei mele. Dintr o declaratie a sotiei acestui martor, am aflat ca sotul ei (el a decedat in 2005) era un martor profesional, cine ii dadea sa bea sau o suma mica de bani, el se oferea sa devina martor.
Acest martor nu a fost nici o data chemat la judecatorie, declaratiile lui (atat in legatura cu testamentul mamei mele cit si in cel de al doilea proces) au fost date in fata unui notar si ca prin mirare, notarul este acelasi in cele doua cazuri.
Mentionez ca mama noastra a facut 3 accidente cerebrale, era imobilizata la pat si casa parintilor mei era deschisa numai unui numar restrins de persoane (sora mea, cumnatul meu). Atat tatal meu cit si mama mea erau niste persoane inchise, nu aveau prieteni printre vecini, vecinile ca sa poata sa aiba vesti de mama mea bagau biletele pe sub usa, deci este exclus intrarea unui strain.
In plus, scrisul, redactarea nu apartin mamei noastre. In testament, mama noastra ii lasa chiar si imobile pe care ea le a vindut in timpul vietii ei. Mama noastra a decedat in noiembrie 1990, testamentul a fost facut in august 1990, la aceasta data nu cred ca era vorba de o retrocedare a paminturilor.
Tot in dosar nepoata a anexat 3 declaratii de martori (a soacrei, a femeii de serviciu si a unui prieten de familie care "a auzit ca nepoata ne cauta activ) care contrazic declaratiile nepoatei in ceea ce priveste gasirea testamentului si a persoanei care l-a gasit, o declaratie de martor (omul avea 83 ani) depusa in fata unui notar
As vrea sa mi spuneti ce pot sa fac in situatia aceasta,
Va multumesc foarte mult
Cel mai recent răspuns: tobescu , utilizator 16:02, 13 Octombrie 2009
sa-i atacati certificatul de mostenitor. poate ca mama dvs. nici nu era in deplinatatea facultatilor mintale ca sa poata incheia acte...avand atacuri cerebrale...incercati sa dovediti asta cu martori... apoi, testamentul trebuia scris, datat si semnat de testator, avand in vedere ca nu e scrisul ei...
doamna ca nepoata, nu va poate oricum inlatura de la mostenire, caci cei 2 copii ai mamei dvs- adica dvs. si sora ii sunteti mostenitori rezervatari.
copii sunt mostenitorii rezrvatari ai parintilor si nimeni nu-i poate alunga de la mostenire...


clar nepoata nu are niciun drept
av. vasilescu
Ultima modificare: Joi, 3 Iulie 2008
MYRA CIMPEAN , Avocat
Stimate domn,
Dacă mama dv. a decedat în 1990, şi abia în 2001 nepoata v-a dat în judecată, înţeleg că nu aţi dezbătut succesiunea după mama. De asemenea, cred că nici nu aţi acceptat expres sau tacit succesiunea după mama dv., altfel aţi fi fost citaţi de notar în termenul de 6 luni de la deschiderea succesiunii, în calitate de succesibili.
Dacă nu aţi acceptat expres sau tacit succesiunea după mama în termen de 6 luni de la data decesului ei, deşi aţi cunoscut faptul morţii acesteia, aţi fost consideraţi străini de succesiune, ca şi când nu aţi fi avut niciodată calitatea de a o moşteni pe defunctă.
Cu privire la procesul din anul 2001, prin care nepoata v-a dat în judecată şi nu aţi aflat de acest proces decât acum, aveţi posibilitatea căii revizuirii acelei sentinţe şi totodată să solicitaţi repunerea în termen, motivând-o. De asemenea, pentru a promova o astfel de acţiune trebuie să dovediţi şi interesul în cauză.
Cu privire la testament, contestarea acestuia ca fiind un fals, o puteţi face prin instanţă dar numai dacă dovediţi interesul promovării unei asemenea acţiuni. Astfel, dacă nu aţi acceptat expres sau tacit succesiunea în termenul de opţiune succesorală (6 luni de la decesul mamei), nu aveţi interesul de a promova o astfel de acţiune şi ea vi se va respinge pentru lipsa de interes.
Vă recomand să angajaţi un avocat, să-i arătaţi actele pe care le aveţi şi, cu actele în faţă, vă va putea da o soluţie viabilă, dacă există în concret.
Succes! ;)
CORA userul care a scris si cu sora lui sunt mostenitorii rezervatari ai defunctei
Ultima modificare: Joi, 3 Iulie 2008
MYRA CIMPEAN , Avocat
Am citit undeva ca dupa gasirea testamentului olograf, trebuie dus la notar si acesta trebuie sa faca un proces verbal. Nu stiu daca am visat sau este intradear asa? Puteti sa ma lamuriti putin?

Multumesc
Da.Testamentul olograf (scris , semnat , datat de mana testatorului ) care prezinta o forma usor susceptibila de a fi denaturata, trebuie prezentat notarului public.
Codul civil prevede in art.892 ca testamentul olograf , inainte de a fi pus in executare trebuie sa fie prezentat unui notar public de la locul deschiderii mostenirii (locul mortii testatorului )pentru ca acesta sa constate prin proces verbal deschiderea lui si starea lui materiala, iar apoi se va pastra la biroul natarial respectiv.

Aceasta regula e impusa de forma actului , fiind unul sub semnatura privata , si care poate fi usor de falsificat.

Regulile de validitate ale testamentului olograf sunt

-scrierea de mana a acestuia , in integralitatea de catre testator

-datarea de catre acesta

-semnatura de mana.(lipsa acestor conditii de validitate atragand sanctiunea nulitatii absolute).
Ultima modificare: Vineri, 9 Octombrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

Alte discuții în legătură

Dota dupa deces tobescu tobescu Buna seara, va rog sa ma lamuriti in urmatoarea speta : mama mea a adus in casatorie o dota, ea a decedat in 1990, au ramas doi copii si sotul supravietuitor. ... (vezi toată discuția)
Testament ContSters129189 ContSters129189 va rog sa-mi spuneti daca e valabil un testament facut de o persoana in varsta, fara fi parafat de un notar , doar scris de mana de persoana in cauza . ... (vezi toată discuția)
Despre martori tobescu tobescu O nepoata mi a intentat un proces, m-a dat disparuta si a fost declarata legatar universal al averii defunctei mele mame. Nepoata sustine ca mama mea i-a ... (vezi toată discuția)