avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... dota dupa deces
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

dota dupa deces

Buna seara, va rog sa ma lamuriti in urmatoarea speta :
mama mea a adus in casatorie o dota, ea a decedat in 1990, au ramas doi copii si sotul supravietuitor. In 1995, sotul a decedat si el. O nepoata, prin frauda legii, a obtinut calitatea de legatar universal al defunctei mame. Ce poate ea sa mosteneasca din aceasta dota?

Multumesc pentru interesul acordat spetei mele.
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 15:35, 5 Iunie 2010
Daca nu anulati testamentul, nepoata va primi si
ea o parte din mostenire.
Dar si dvs veti mosteni in calitate de mostenitori
rezervatari.
Daniel Coman a scris:

Daca nu anulati testamentul, nepoata va primi si
ea o parte din mostenire.
Dar si dvs veti mosteni in calitate de mostenitori
rezervatari.
[/quot

De acord cu colegul meu!
Dvs sunteti mostenitor rezervatar si nepoata testamentar.
Multumesc mult pentru raspunsul Dvs. As vrea sa va spun ca acel testament olograf folosit in instanta nu a putut fi scris, semnat si datat de defuncta mea mama pentru ca :
1. mama era imobilizata la pat, era ingrijita de o asistenta medicala cu o vechime de 38 ani in sectia cardiologie,care trebuia sa o intoarca de pe o parte pe alta din cauza unor escari. Defuncta a facut mai multe accidente cerebrale si infarcturi.
2. era deficienta vizuala;
3. scrisul nu este al ei, ea nu putea sa ridice mîna nici pentru ca sa manince, era hranita cu o sonda;
4. data testamentului olograf este 15 august 1990, ori prima lege funciara a fost promulgata în 1991 deci ea nu putea sa prevada aceasta lege ca sa i lase nepoatei toate bunurile ei care nu erau in circuit civil la data testamentului;
5. semnatura nu este a mamei, am inscrisuri oficiale cu semnatura ei (registre agricole, cereri la casa de pensii, decizie de pensionare,etc..).

Ce credeti ca trebuie sa aduc ca proba?

Multumesc
1. am uitat sa spun ca la judecatorie am fost data disparuta;
2. hotarirea judecatoreasca a fost data pe o copie a testamentului olograf;
3. unul din martori spune ca a vazut un "fel de testament" dar da numele unui alt testator care a decedat cu 10 ani inaintea defunctei mele martor. Acest martor este soacra nepoatei.
4. al doilea martor nu pomeneste numele testatorului.
5. al treilea martor situeaza data plecarii mele din tara in acelasi timp cu cea a surorii mele, acesta este contrazis de catre nepoata;
6. al patrulea martor nu pomenesta de numele meu.
7. in fata Instantei nepoata a afirmat ca de la plecarea mea din tara in 1985 ea nu a mai avut nici o relatie cu mine, ori, noi am avut relatii de doua ori, in plus la data procesului ea era procuratoarea mea. Am ca dovezi scrisori olograf, plicuri, fotografii.

Multumesc pentru raspunsuri
Depuneti o cerere de recurs si de repunere in termenul de recurs impotriva hotararii ce a validat testamentul deoarece nu ati fost citata legal si nu ati cunoscut de acest proces decat abia acum. Cererea de recurs si de depunere in termenul de recurs se va introduce in termen de 15 zile de la data cand ati aflat de acest proces. Trebuie sa faceti dovada datei la care ati luat cunostinta de acest proces pentru admiterea cererii de repunere in termen. Daca o veti face si se va admite cererea de repunere in termen, se va admite recursul, astfel ca hotararea se va casa si se va trimite cauza la instanta de fond pentru rejudecare, situatie in care va puteti angaja un avocat si va veti apara drepturile, invocand in fata instantei in scris toate apararile dv. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament olograf tobescu tobescu Buna ziua, am si eu un caz ca sa va supun: in luna decembrie 2007 am aflat ca nepoata mea (fata surorii mele) ne a intentat un proces in 2001 atat mie cit si ... (vezi toată discuția)
Despre martori tobescu tobescu O nepoata mi a intentat un proces, m-a dat disparuta si a fost declarata legatar universal al averii defunctei mele mame. Nepoata sustine ca mama mea i-a ... (vezi toată discuția)
Tatal meu meu si fratele lui ambii in viata au avut un un var ... albin albin Tatal meu meu si fratele lui ambii in viata au avut un un var drept de mult timp decedat a carui unica fiica a decedat recent se pare fara mostenitori inclusiv ... (vezi toată discuția)