O nepoata mi a intentat un proces, m-a dat disparuta si a fost declarata legatar universal al averii defunctei mele mame. Nepoata sustine ca mama mea i-a lasat un testament olograf prin care i se lasa toata averea ei.Dupa ce am copiat dosarul de la Judecatorie, am constatat ca :
- martorul X, soacra nepoatei, a vazut un testament olograf lasat de strabunica nepoatei (de bunica mea) nu cel al bunicii ei (a mamei mele);
- martora Y nu indica numele testatoarei;
- nici X nici Y nu indica tipul testamentului;
- cele 2 martore contrazic nepoata in ceea ce priveste locul in care a fost gasit testamentul si in ceea ce priveste continutul plicului in care a fost gasit testamentul olograf;
- hotarirea judecatoreasca a fost data pe o copie a testamentului olograf;
- sentina civila a fost data in totala necunostinta a pieselor din dosar, adica judecatoarea nu a vazut ca declaratia martoului X se refera la o alta persoana, nu la cea pentru care s-a depus cererea de chemarea mea in judecata; ca martora Y nu identifica testamentul vazut (adica testatoarea); ca martorele nu indica tipul testamentului;
Va rog sa mi dati un sfat in aceasta situatie
Multumesc
Stimate domn Catalin Ciobanu
Mi s-a spus ca trebuie facuta o plingere penala si dupa aceea ceruta revizuirea. Eu as vrea sa stiu ce pot cere in plingerea mea stiind ca marturia martorilor este in afara subiectului.
Eu acuz nepoata pentru ca :
- a facut declaratii mincinoase in fata instantei;
- testamentul olograf nu poate fi scris de mama, aceasta era imobilizata la pat, nu putea sa duca mina pina la gura, era hranita cu o sonda;
- testamentul a fost facut in august 1990, dar la aceasta data mama nu putea sa si inchipuie ca o lege de retrocedare a paminturilor o sa apara dupa decesul ei; scrisul din testament este a unei persoane sanatoase, cuvintele sunt aliniate, marginile paginii sunt de asemenea bine aliniate, ovalurile sunt bine inchise, etc.
- uz de fals.
Puteti sa mi spuneti care sunt art. din c.penal?
Ca sa poate invoca testamentul acesta trebuia sa fi fost intocmit in conditiile legii,sa fi fost respectate conditiile de fond si de forma.Daca acestea pot fi dovedite se cere ca defunctul sa fi fost complet strain de disparitia testamentului.In cazul testamentului olograf,acesta trebuia sa fi fost scris datat si semnat de catre defuncta.Chiar daca ar fi lasat un testament valabil dvs erati mostenitor rezervatar
Nepoata a spus ca l a gasit intr o carte, este semnat, scris si datat. Ori la data indicata pe testamentul olograf :
- mama era in imposibilitate de a scrie, era imobilizata la pat, era deficienta vizual, asistenta medicala care a ingrijit-o o sa depune marturie.
- la data testamentului, in august 1990, ea nu a putut sa prevada aparitia unei legi de retrocedare a imobilelor, prima lege a aparut in februarie 1991;
- semnatura nu este cea a mamei, detin mai multe documente (contracte, state de plata, registru agricol, cereri de la casa de pensii, etc.) cu semnatura ei.
- testamentul nu a fost deschis conf. despozitiilor art. 892 C. civ. Notarul a dat nepoatei o copie legalizata dupa testament, dar acel testament indica ca in anexa mai exista 3 fotografii si o cerere de avere. Nu s-a constat starea in care s a gasit testamentul prin proces verbal. Notarul public nu trebuie sa faca un proces verbal cu ceea ce a fosy gasit in plicul in care a fost gasit testamentul? Acest proces verbal nu trebuie depus in Instanta?
pentru marturia minciunoasa este art.260 C Penal. pentru testament puteti solicita constatarea nulitatii absolute motivat de faptul ca acesta nu a fost scris de testator datorita imposibilitatii fizice de la data intocmirii, cerind si o verificare de scripte pe baza altor documente sau inscrisuri emanind de la autor din acea perioada, inclusiv documente medicale. daca considerati ca acesta a fost confectionat de o terta persoana puteti face plingere penala, indicind autorul daca sinteti sigura, depunind-o la organele competente. infractiunea de fals este prevazuta la art.295 si urm. C. penal.
Testament olograf
tobescu
Buna ziua, am si eu un caz ca sa va supun: in luna decembrie 2007 am aflat ca nepoata mea (fata surorii mele) ne a intentat un proces in 2001 atat mie cit si ... (vezi toată discuția)