avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 340 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... despre martori
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

despre martori

O nepoata mi a intentat un proces, m-a dat disparuta si a fost declarata legatar universal al averii defunctei mele mame. Nepoata sustine ca mama mea i-a lasat un testament olograf prin care i se lasa toata averea ei.Dupa ce am copiat dosarul de la Judecatorie, am constatat ca :
- martorul X, soacra nepoatei, a vazut un testament olograf lasat de strabunica nepoatei (de bunica mea) nu cel al bunicii ei (a mamei mele);
- martora Y nu indica numele testatoarei;
- nici X nici Y nu indica tipul testamentului;
- cele 2 martore contrazic nepoata in ceea ce priveste locul in care a fost gasit testamentul si in ceea ce priveste continutul plicului in care a fost gasit testamentul olograf;
- hotarirea judecatoreasca a fost data pe o copie a testamentului olograf;
- sentina civila a fost data in totala necunostinta a pieselor din dosar, adica judecatoarea nu a vazut ca declaratia martoului X se refera la o alta persoana, nu la cea pentru care s-a depus cererea de chemarea mea in judecata; ca martora Y nu identifica testamentul vazut (adica testatoarea); ca martorele nu indica tipul testamentului;

Va rog sa mi dati un sfat in aceasta situatie
Multumesc
Cel mai recent răspuns: tobescu , utilizator 16:58, 21 Iunie 2010
-
mama era in imposibilitate de a scrie, era imobilizata la pat, era deficienta vizual, asistenta medicala care a ingrijit-o o sa depune marturie.

Daca testamentul nu a fost scris in intregime, semnat si datat de catre mama dumneavoastra, e lovit de nulitate absoluta.
Actiunea in vederea constarii acestei cauze care lipseste de efecte juridice acest act , (actele subsecvente vor avea aceeasi soarta ) e una care poate fi exercitata oricand , de catre orice persoana care justifica un interes

Lipsa discernamantului e o cauza de nulitate relativa, care poate fi invocata in cursul termenului de prescriptie de trei ani .

Succes.
Buna ziua,ma intereseaza daca; tre iani se calculeaza de la scrierea testamentului olograf+ notarial saude la deces.???

Multumesc.:vishenka:
Stimata doamna Stoica Ioana, am o parere a unui avocat :

"In ceea ce priveste nulitatea, daca este ea abosluta sau realativa, parerile sunt impartite, insa cele ce sustin nulitatea absoluta sunt subrede. "
Ce puteti sa mi spuneti de aceasta?

Va multumesc pentru raspunsurile Dvs.
Stimata doamna Stoica Ioana, exista o jurisprudenta in ceea ce priveste nulitatea absoluta a testamentului olograf?

Multumesc mult pentru solicitudine

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament olograf tobescu tobescu Buna ziua, am si eu un caz ca sa va supun: in luna decembrie 2007 am aflat ca nepoata mea (fata surorii mele) ne a intentat un proces in 2001 atat mie cit si ... (vezi toată discuția)
Mostenire prin testament ASPAZIA ASPAZIA Mentionez ca sunt legatara universala a tuturor bunurilor mobile si imobile ale persoanei care m-a crescut. Am fost in tutela dansei pina la terminarea ... (vezi toată discuția)
Sentinta obtinuta prin manopere frauduloase tobescu tobescu Buna ziua, as avea si eu o speta, va rog sa-mi dati un sfat : în 2001, o nepoata ne-a dat în judecata, pe mine si pe mama ei, pentru ca sa fie declarata ... (vezi toată discuția)