avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 331 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Apartament achiziționat prin programul Prima casă ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Apartament achiziționat prin programul Prima casă înainte de căsătorie. Care ar putea fi pretențiile viitorului soț în caz de divorț?

Buna ziua. Sunt divortata de aproximativ 3 ani si am o fetita de 6 ani. Dupa divort am vandut apartamentul care l-am avut bun comun cu fostul sot si fiecare am ramas cu 8000 euro bani in mana, bani pe care i-am folosit sa-mi cumpar, pe numele meu, prin programul prima casa un apartament in rate. Acesti bani i-am folosit pentru avans. Apartamentul este mobilat complet si dotatat cu absolut tot, tot de mine. Am o relatie de doi ani, iar de un an si ceva, prietenul meu s-a mutat la mine. As dori sa intreb, daca noi ne-am casatori si peste ani s-ar intampla sa ajungem la divort, tinand cont ca salariile intra in casa de la amandoi, el ar avea vreun drept, la un eventual divort la apartamentul meu? Sau ar putea sa ma dea in judecata si sa-mi ceara jumatate din plata ratelor? Chiar daca salariile sunt folosite la comun, specific ca atunci cand ne luam salariile, primul lucru, fiecare merge din salariul lui si-si plateste ratele care le are de dinainte de aceasta relatie. Va multumesc mult pentru raspuns.
Ultima modificare: Marți, 17 Octombrie 2017
Admin, administrator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ar avea un drept de creanta dacă dovedește ca a contribuit la plata ratelor sau îmbunătățiri.
Țineți cont ca va si mosteneste în caz ca ati deceda înaintea lui, casatoriti fiind.
Multumesc pentru raspuns. Dar nu inteleg, adica chiar daca apartamentul este pe numele meu luat din banii mei, daca m-as casatori si in timp as muri, el are dreptul la o parte din apartament?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Normal că are dreptul la moștenire, doar este soțul dvs. Nu vă moștenește un străin.
25% îi revine soțului supraviețuitor, și 75% copiilor. Dacă nu vreți să vă măritați din iubire și să dăruiți ceva soțului, aveți posibilitatea să rămâneți singură numai cu copii toată viața.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Septembrie 2017
Dapix, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Necăsătorita @Dapix cred ca ati vrut sa spuneți, ceea ce nu înseamnă singura, iar moștenirea nu înseamnă dăruire.
gi-jane2 a scris:

Necăsătorita @Dapix cred ca ati vrut sa spuneți, ceea ce nu înseamnă singura, iar moștenirea nu înseamnă dăruire.


Singură am vrut sa spun, pentru că orice decizie se ia în 2, și astfel nu poate decide exclusiv nici ea și nici el pe viața celuilalt. Trebuie să fie și el de acord să traiască împreună până la apus în «uniune consensuală benevolă». La fel și viceversa.
`
Referitor la «DĂRUIND VEI DOBÂNDI» am folosit expresia ca o figură de stil.
În mod normal potrivit legii MOȘTENIREA este un drept.
Donația este, sau ar putea fi un dar.
Dar ca să moștenești ceva, este condiționat ca decedatul să lase după el ceva de moștenit.
`
Pe de altă parte, dacă și viitorul partener are ceva avere, s-ar putea să-i convină concubinajul, deoarece neștiind cine va pleca primul din lumea asta, să nu-l moștenească nici pe el soția a 2-a ..., ci numai proprii lui copii dacă are și el copii.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Septembrie 2017
Dapix, utilizator

Alte discuții în legătură

Buna! eu si cu partenerul meu urmeaza sa ne casatorim anul acesta. ... Timea.Melinda Timea.Melinda Buna! Eu si cu partenerul meu urmeaza sa ne casatorim anul acesta. El vrea sa facem un contract prenuptial pentru ca are un apartament pe numele lui si in caz ... (vezi toată discuția)
Bunuri dupa casatorie Adina_Ghe Adina_Ghe Buna ziua, locuiesc cu un baiat, cu care as dori sa ma casatoresc. Din fosta casnicie eu am o fetita, el are o fetita. Eu am cumparat, prin programul prima ... (vezi toată discuția)
Acte necesare SerenaB SerenaB Buna ziua! In urma succesiunii dupa decesul tatalui meu am mostenit niste bunuri pe care nu as vrea sa le impart cu viitorul sot. Insa nu as vrea sa fac un ... (vezi toată discuția)