Sunt pensionat anticipat de 2 ani (cu anticipatie de 5 ani), data la care SE INTERZICEA cumulul pensiei cu un salariu, indiferent de unde. ERai obligat sa renunti la pensie. Se discuta de faptul ca un pensionar poate cumula pensia cu salariul LA STAT in niste conditii date.
Intrebarea mea este daca un pensionat anticipat poate cumula pensia cu salariul si in ce cionditii. La stat salariul sa fie mai mic decat pragul stabilit iar la privat poate fi oricat de mare ?
Nu stiu de ce, dar ma astept ca pentru aceasta categorie interdictia cumulului sa fie totala !!!!B-)
Legea pentru reglementarea sistemului de cumul al pensiilor cu veniturile salariale, adoptata de Senat, va fi trimisa Camerei Deputatilor, pentru dezbatere si adoptare. Pentru detalii : [ link extern ]
1. Potrivit dispozitiilor art.92 alin.(1) lit.b) din Legea nr.19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care beneficiarul unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate partiale se regaseste in una dintre situatiile prevazute la art.5 alin.(1) pct.I si II din lege, respectiv, desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca, este functionar public sau isi desfasoara activitatea in functii elective, este numita in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, sau este membru cooperator intr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti.
2. In concluzie, puteti cumula nelimitat pensia anticipata sau anticipata partiala cu orice alte venituri realizate, in afara celor obtinute in una din situatiile anterior mentionate.
3. Nici in noua lege a salarizarii nu este prevazut ca un pensionar cu pensie anticipata/anticipata partiala poate avea contract individual de munca, nici cu statul, nici cu firmele private.
4. Asteptati noua lege a pensiilor!
Niciun beneficiar de pensie anticipata sau de pensie anticipata partiala nu poate cumula veniturile rezultate din pensie cu cele rezultate din desfasurarea unei activitati profesionale de tipul celor reglementate prin art. 5, alin. (1), pct. I sau II din Legea nr. 19/2000, indiferent ca locul de munca este intr-o autoritate / institutie publica sau in cadrul unei firme private.
Inceperea platii acestor drepturi de pensie este conditionata de prezentarea adeverintei din care sa rezulte incetarea calitatii de asigurat (cap. B, sectiunea VII, pct. 28 din Ordinul nr. 340/2001).