avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 865 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... referitor la societatile comerciale care detin spatii ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

referitor la societatile comerciale care detin spatii in proprietate aflata la parterul blocului

Buna ziua, sunt administrator la un bloc ce are la parter, de-o parte si de alta a intrarii din fata, doua societati comerciale, proprietare la randul lor a spatiilor pe care le ocupa. Societatile au montate apometre si eu le citesc si le calculez lunar consumul de apa rece, factura respectiva continand si consumul lor de apa (nu si-au facut separat camin pentru aceasta). Asociatia a decis ca societatile respective sa fie puse sa plateasca si cota parte, in functie de suprafata detinuta (echivalenta a 2 apartamente a 2 si 3 camere), din cheltuielile administrative, din salariul administratorului si din retributia presedintelui; va rog sa-mi spuneti daca este legal si in baza carei legi.
Va multumesc, Stefania M.
Cel mai recent răspuns: migaste , utilizator 19:42, 13 Octombrie 2009
Spatiile respective sunt pe locatia unor foste apartamente?
Art. 46. - Toti proprietarii au obligatia sa plateasca lunar, conform listei de plata a cheltuielilor asociatiei de proprietari, in avans sau pe baza facturilor emise de furnizori, cota de contributie ce le revine la cheltuielile asociatiei de proprietari, inclusiv cele aferente fondurilor din asociatia de proprietari.
Art. 47. - Cheltuielile asociatiei de proprietari sunt urmatoarele:
a) cheltuieli pe numar de persoane care locuiesc sau desfasoara activitati in proprietati individuale;
b) cheltuieli pe consumuri individuale;
c) cheltuieli pe cota-parte indiviza, in functie de suprafata utila a proprietatii individuale;
d) cheltuieli pe beneficiari, aferente serviciilor individuale ale proprietarilor, dar gestionate financiar prin intermediul asociatiei de proprietari;
e) cheltuieli pe consumatori tehnici;
f) cheltuieli de alta natura.
Art. 48. - (1) Stabilirea si repartizarea sumei care priveste proprietatea comuna ce revine fiecarui proprietar din cadrul condominiului se fac proportional cu cota-parte indiviza din proprietatea comuna.
(2) Cheltuielile efectuate de asociatia de proprietari pentru plata unor servicii de utilitati publice sau de alta natura, legate de proprietatile individuale din condominiu si care nu se factureaza individual pe fiecare dintre acestea, se repartizeaza dupa acelasi criteriu care a stat la baza emiterii facturii, in conformitate cu prevederile contractului incheiat cu furnizorul respectivului serviciu.
www.avocatnet.ro/content/art...
Daca societatile comerciale respective detin spatii comerciale de sine statatoare care aveau aceasta destinatie din constructia imobilului , nu ii veti putea obliga sa participe la aceste cheltuieli , nefacand parte din locatarii imobilului!B-)
elga50 a scris:

Spatiile respective sunt pe locatia unor foste apartamente?

#-o
Pentru edificare, va rog, sa cititi cu atentie legea 230 si normele din care redau doar un artoicol ce se refera la spatii cu alta destinatie decat locuinta:
Art. 37. -
(1) Cheltuielile care sunt determinate de numărul persoanelor care locuiesc în condominiu şi nu pot fi individualizate pe fiecare proprietar pe baza unor dispozitive de măsură se repartizează proporţional cu numărul de persoane care locuiesc sau desfăşoară activităţi în clădire în luna pentru care se calculează lista de plată şi reprezintă cheltuielile asociaţiei pentru: apă şi canalizare; combustibil pentru prepararea apei calde menajere şi a hranei; energia electrică utilizată pentru funcţionarea instalaţiilor comune; colectarea deşeurilor menajere; vidanjare. Modul de repartizare a acestor cheltuieli se stabileşte printr-o convenţie aprobată de comitetul executiv al asociaţiei de proprietari.
(2) Convenţia prevăzută are durată nedeterminată, fiind valabilă pe toată perioada activităţii desfăşurate de deţinătorii prevăzuţi la alin. (1), şi se actualizează periodic, în funcţie de elementele noi care intervin, în funcţie de numărul persoanelor care desfăşoară zilnic activităţi în spaţiul sau apartamentul respectiv, de numărul mediu zilnic de clienţi şi de obiectul de activitate. Numărul acestora se stabileşte de deţinătorul spaţiului şi se certifică de comitetul executiv al asociaţiei de proprietari. Acest număr se utilizează pentru calculul cheltuielilor pe persoană aferente spaţiului respectiv.
(3) Convenţia precizează contribuţia proprietarului la cheltuielile asociaţiei de proprietari, cu privire la consumurile care nu pot fi înregistrate distinct pe fiecare proprietate în cauză şi care sunt determinate de activitatea desfăşurată.
(4) Convenţia completează obligaţiile proprietarului faţă de cheltuielile din cadrul asociaţiei de proprietari menţionate la art. 47 din Legea nr. 230/2007 lit. b)-f).
(5) În situaţia în care, la notificarea scrisă din partea asociaţiei de proprietari, proprietarii spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă din condominiu refuză încheierea convenţiei, sunt aplicabile criteriile stabilite şi adoptate în acest sens de către comitetul executiv al asociaţiei de proprietari prin decizie scrisă şi în baza constatărilor vizuale cu privire la activitatea desfăşurată din punct de vedere al numărului de persoane angajate şi al numărului de clienţi.
(6) În situaţia în care, la notificarea scrisă a proprietarului, conducerea asociaţiei de proprietari refuză încheierea convenţiei, este aplicabil criteriul prevăzut la art. 47 lit. a) sau b) din Legea nr. 230/2007, după caz, cu obligaţia proprietarului de a declara, în scris, numărul persoanelor angajate sau care desfăşoară activităţi în spaţiul său.

Avem si noi aceeasi situatie si procedam de multi ani astfel la repartizarea cheltuielilor:
- agentii economici de la parter, mezanin, subsol participa la toate cheltuielile salariale ( administrator, presedinte, casier, cenzor, instalator) mai putin cele cu ingrijitoarele ( acestea fac curatenie pe casa scarii si doar pe trotuarul din fata, nu si pe trotuarul din fata spatiilor comerciale). Cheltuielile se repartizeaza pe cota indiviza (suprafata utila) atat la agenti(proprietari ai spatiilor) cat si la proprietarii de apartamente.
- agentii economici platesc apa conform consumului inregistrat pe apometrele fiecaruia plus pierderi ( daca exista) ca orice proprietar de apartament
- agentii economici participa conform cotei indivize la reparatia tuturor partilor comune ( subsol, terase, instalatii de alimentare si evacuare, instalatii electrice) mai putin la reparatia si intretinerea liftului si instalatiei de iluminat pe casa scarii.

Nu avem nici o cheltuiala cu ei pe nr de persoane, au intrare separat. Dar pentru cabinetele de avocatura care functioneaza in apartamente am stabilit si un nr de persoane in plus.
Acum facem o reparatie la terasa unei scari iar agentilor economici de la subsol, parter si mezanin le revine peste 40% din cost, restul suportandu-l proprietarii. Repartizarea s-a facut pe metru patrat rezultant acelasi cost unitar pentru fiecare indiferent ca este proprietar de apartament sau de spatiu comercial.
agentii economici sunt proprietari? Daca nu, nu puteti percepe contributie pt reparatii. Orice intelegere contractuala intre proprietar si cirias cu privire le reparatii este nula in instanta.

Alte discuții în legătură

Stabilirea corecta si legala a cotei indivize oret20 oret20 Va rugam sa ne ajutati in stabilirea corecta si legala a cotei indivize pentru fiecare apartament, avand in vedere faptul ca la parterul blocului nostru, ... (vezi toată discuția)
Cota indiviza mihaialbert mihaialbert Am un spatiu comercial la parterul unui bloc. Cei din asociatia de propietari m-au trecut la intretinere cu jumatate din salariul femeii de servici( desi ... (vezi toată discuția)
Calcul cota parte indiviza la bloc cu unități comerciale ... M_P M_P Cum se calculează Cota parte indiviza la un bloc care are unități comerciale la parter. Blocul are 3 scări iar unitățile comerciale sunt la parter. Se ia ... (vezi toată discuția)