avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 825 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Anexa 24
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Anexa 24

Sotului meu i-au decedat parintii. Tatal acum 12 ani, iar mama acum 1 an jumate. Pe timpul vietii mamei, pamantul a fost dat in arenda, iar sotul meu a fost cel care a semnat contractul cu arendasul. Anul acesta, cele 2 surori ale sotului meu, au mers la primarie au cerut Anexa 24 si fara sa il anunte si pe sotul meu, in loc sa deschida taxa de succesiune, pt care se elibereaza de fapt Anexa 24, au mers la arendas si au cerut impartirea bunurilor din arenda in trei parti egale. Arendasul doar in baza Anexei 24, le-a dat surorilor bunurile din arenda, fara sa ia legatura cu sotul meu. Intrebarea mea este, daca masa succesorala nu a fost inca dezbatuta dupa parinti, este suficienta Anexa 24 pt a hotari impartirea bunurilor mostenite in trei parti egale? Exista legi care reglementeaza cazul in care ne aflam noi? Arendasul a procedat corect? Ce trebuie sa facem in continuare pt a rezolva aceasta situatie? Multumesc daca ma lamureste cineva!
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 17:55, 12 Septembrie 2017
Trebuie dezbatuta succesiunea dupa socrii dvs.
Nici sotul dvs nu a avut la acel moment nici o calitate pentru a incheia singur contractul de arenda.
Sotul meu a semnat contractul in timp ce mama lui traia. Pe mine ma intereseaza daca arendasul a procedat corect! Daca aceasta anexa e suficienta! Ce se va intampla cu pamantul aflat in arenda daca nici unul din cei 3 frati nu deschide taxa de succesiune?
Anexa 24 nu este decat o sesizare pentru deschiderea procedurii succesorale. Este un tabel, un formular. Nu e act de proprietate. Iar asa zisa imparteala facuta de arendas, nu are nici o valoare atat timp cat nu a fost consemnata printr-un partaj incheiat la notar sau pe cale judecatoreasca. A fost o intelegere verbala sau cu acte de mana si cam atat. Deci, problema daca arendasul a procedat sau nu corect, nici nu mai conteaza.
Nici acel contract de arenda nu are valoare, pentru ca sotul dvs nu era proprietar.
Ca sa dai un paman in arenda, in primul rand trebuie sa il detii, sa prezinti acte de proprietate pe el. Or, sotul dvs nu era proprietar si nici mama. Terenul e al socrilor dvs si atat timp cat succesiunea dupa socru nu a fost dezbatuta, orice acte ar fi fost incheiate, sunt cam frectii la un picior de lemn.
Ce va ramane dvs acum este sa faceti lucrurile cum ar fi trebuit de la inceput.
Adica sa dezbateti succesiunea dupa socru. Si ulterior, mostenitorii (soacra, sotul dvs si cumnatele), in calitate de proprietari sa incheie ce acte doresc: arenda, inchiriere, vanzare, sa isi imparta terenurile etc.
Bun, pana aici am inteles, dar daca nici surorile si nici sotul meu nu deschid taxa de succesiune pt ca, la notar nu pot pt ca nu se inteleg, iar la judecatorie surorile nu vor pt ca nu au bani, cum ramane cu pamantul pt anul viitor de exemplu? Ramane in custodie arendasului, sau ce se va intampla cu el? Daca nici unul dintre mostenitori nu dezbat succesiunea, cui ramane pamantul? Va multumesc din suflet ca ati binevoit sa imi raspundeti!
Ultima modificare: Marți, 12 Septembrie 2017
doar_dana, utilizator
Rămâne în aer...
Terenul va fi in continuare pe rolul agricol al socrilor si va fi exploatat de arendas.

Alte discuții în legătură

Arenda mostenitori iulian_somitca iulian_somitca Daca nu s-a dezbatut mostenirea un mostenitor poate incheia un contract de arenda? (vezi toată discuția)
Buna seara! se da urmatoarea situatie! tatal sotului meu (decedat) ... LeoRamona76 LeoRamona76 Buna seara! Se da urmatoarea situatie! Tatal sotului meu (decedat) a lasat mostenire copiilor lui o casa. Socrul meu mai avea o sora care la randul ei avea un ... (vezi toată discuția)
Verificarea autenticitatii contractului de vanzare -cumparare Niko9 Niko9 Buna ziua, Cum as putea verifica autencitatea unui contract vanzare -cumparare a unui teren care a fost dat zestre? A fost impartit in doua jumatati egale ... (vezi toată discuția)