Buna ziua!! Locuiesc in franta De cativa ani si sora mea care are 14 ani vrea sa vina Sa faca liceul aici..NE trebuie o atestare De tutela pentru a o putea inscrie dar nimeni nu cunoaste.,stiti cumva unde am putea-0 face?
Instituirea tutelei pentru minori se poate face in urmatoarele cazuri:
ambii părinţi sunt, după caz, decedaţi, necunoscuţi, decăzuţi din exerciţiul drepturilor părinteşti sau li s-a aplicat pedeapsa penală a interzicerii drepturilor părinteşti, puşi sub interdicţie judecătorească, dispăruţi ori declaraţi judecătoreşte morţi,
Presupun ca la asta se refera intrebarea dvs.
Daca este un termen tradus din franceza il puteti scrie aici
Trebuie să avem în vedere că acolo se aplică legea franceză. Nu ne putem ghida după legea românească.
Din câte înțeleg eu, se referă la exercitarea autorității părintești asupra minorului, dar în înțelesul juridic francez, având în vedere practica lor judiciară.
Textul in franceza observ ca permite doua situatii. La prima, dupa cum am spus mai sus, nu cred ca va incadrati. A doua se poate obtine in instanta, mai ales ca sunteti membru de familie.
Hotararile instantei sunt recunoscute si in Franta conforn regulamentului CE nr. 2201/2003
In legislatia noastra, exista institutia delegarii autoritatii parintesti avand ca temei legal Lg272/2004. Este de vazut insa daca se poate aplica acolo, daca este ceea ce le trebuie francezilor. Ideea e ca instanta de tutela romana dispune ca -temporar - exercitarea autoritatii parintesti sa fie facuta de o alta persoana decat parintii.