Avocatul din oficiu este desemnat de către procurorul care se ocupă de caz și, la solicitarea acestuia, recomandă suspectului/inculpatului o soluție de compromis ce are ca temei certitudinea săvârșirii infracțiunii de către suspect/inculpat, deși acesta susține că este nevinovat (adică nu a săvârșit fapta de care este acuzat).
In masura in care asistenta este obligatorie (in functie de limitele de pedeapsa pentru infractiunea pentru care sunteti judecat), nu puteti refuza sa fiti asistat de un aparator desemnat din oficiu fara a avea un motiv temeinic fata de cel desemnat.
Daca exista un motiv temeinic puteti solicita inlocuirea acestuia dar in niciun caz inlaturarea unui astfel de aparator.
AvTudor_com
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Nu procurorul desemneaza aparatorul din oficiu.
Organul de urmarire penala/instanta ia legatura cu serviciul de asistenta juridica din cadrul Baroului, Cei de la SAJ emit delegatia pe numele unui aparator inscris in lista cu avocati din oficiu
Acel avocat probabil va prezinta solutia care i se pare potrivita pentru speta dvs. Daca sunteti nemultumit aveti dreptul sa va angajati aparator
Motivul prezentat de dvs nu este unul suficient pt a se dispune inlocuirea
Avocatul din oficiu nu se poate refuza.
Ca sa evitati aceasta situatie ar trebui sa va angajati avocat.
In caz contrar chiar legea obliga sa aveti avocat din oficiu in functie de caz.