avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 297 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Poți refuza avocatul din oficiu dacă ești suspect ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Poți refuza avocatul din oficiu dacă ești suspect sau inculpat într-un caz penal și nu ai un alt avocat?

Atât.
Care sunt motivele?
Avocatul din oficiu este desemnat de către procurorul care se ocupă de caz și, la solicitarea acestuia, recomandă suspectului/inculpatului o soluție de compromis ce are ca temei certitudinea săvârșirii infracțiunii de către suspect/inculpat, deși acesta susține că este nevinovat (adică nu a săvârșit fapta de care este acuzat).
In masura in care asistenta este obligatorie (in functie de limitele de pedeapsa pentru infractiunea pentru care sunteti judecat), nu puteti refuza sa fiti asistat de un aparator desemnat din oficiu fara a avea un motiv temeinic fata de cel desemnat.
Daca exista un motiv temeinic puteti solicita inlocuirea acestuia dar in niciun caz inlaturarea unui astfel de aparator.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu procurorul desemneaza aparatorul din oficiu.
Organul de urmarire penala/instanta ia legatura cu serviciul de asistenta juridica din cadrul Baroului, Cei de la SAJ emit delegatia pe numele unui aparator inscris in lista cu avocati din oficiu
Acel avocat probabil va prezinta solutia care i se pare potrivita pentru speta dvs. Daca sunteti nemultumit aveti dreptul sa va angajati aparator
Motivul prezentat de dvs nu este unul suficient pt a se dispune inlocuirea
Ultima modificare: Miercuri, 13 Septembrie 2017
AvTudor_com, utilizator
Avocatul din oficiu nu se poate refuza.
Ca sa evitati aceasta situatie ar trebui sa va angajati avocat.
In caz contrar chiar legea obliga sa aveti avocat din oficiu in functie de caz.

Alte discuții în legătură

Am fost oprit in trafic si am iesit pozitiv la drug test! am ... Ionut61 Ionut61 Am fost oprit in trafic si am iesit pozitiv la drug test! Am fost condus la inml mi s a luat probe de sange si urina a venit rezultatul la fel pozitiv, ... (vezi toată discuția)
Schimbare avocat de catre judecator? Cezar augustin Dinu Cezar augustin Dinu astasi, la galati, intr-un proces penal, inculpatul era asistat de catre avocat angajat. Judecatoarea a apreciat ca acesta nu ofera asistenta juridica ... (vezi toată discuția)