avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 228 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Fonduri europene, finanţări ... registrul fermelor
Discuție deschisă în Fonduri europene, finanţări nerambursabile, grant-uri

registrul fermelor

Buna ziua, se mai pot face inscrieri in registrul fermelor?Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Monica H. , Consilier juridic 13:04, 19 Octombrie 2009


De la 1 octombrie 2005 va debuta pe intregul teritoriu al Romaniei actiunea de inregistrare in Registrul Fermelor, activitate care va dura 6 luni de zile (octombrie 2005 - martie 2006).




Pentru realizarea acestei actiuni vor fi implicati reprezentanti ai Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura (APIA), impreuna cu specialisti din Directiile pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala si din Agentia Nationala de Consultanta Agricola.

Finalitatea acestei actiuni o constituie identificarea si inregistrarea potentialilor beneficiari ai sprijinului prevazut in Politica Agricola Comuna a Uniunii Europene, prin plati directe in cadrul Schemei Unice de Plati pe Suprafata (SAPS - Single Area Payment Scheme).
Actiunea de inregistrare are ca obiectiv inscrierea intr-o baza de date a fermelor care exploateaza cel putin 1 hectar de teren agricol, pentru ca acestea sa primeasca plati directe pe suprafata din partea U.E. Prima etapa pentru indeplinirea acestui obiectiv o constituie inregistrarea fermelor prin completarea formularelor pentru inscrierea in Registrul Fermelor. Ce-a de-a doua etapa este identificarea si localizarea parcelelor fiecarei ferme pe baza imaginilor aeriene ale terenului in format digital (ortofotografii), in cadrul blocurilor fizice.

Categoriile de utilizatori de teren care pot fi inscrisi in Registrul Fermelor sunt regiile autonome; societatile comerciale; organizatiile cooperatiste; societatile agricole; asociatiile familiale; institutele si statiunile de cercetare, unitati scolare; institutiile publice; consiliile locale; persoanele fizice; alte forme de organizare (fundatii, unitati bisericesti, etc.) Nu se inregistreaza cei care au dat in arenda pamantul, dar se inregistreaza arendasii (utilizatorii).

Categoriile de teren care vor fi inregistrate sunt terenul arabil, viile, livezile, pasunile permanente, alte culturi permanente sau gradini familiale. Nu se inregistreaza suprafetele de padure. Pregatirea inscrierii in Registrul Fermelor a demarat deja printr-o campanie de informare a fermierilor la nivelul comunelor (intalniri, afise, brosuri, fluturasi), actiune desfasurata in lunile august si septembrie 2005. De asemenea, in aceasta perioada s-a desfasurat un proiect pilot in patru comune - Tunari, Nuci (ambele din Ilfov), Lupsanu (Calarasi) si Francesti (Valcea). Concluziile au fost folosite pentru realizarea procedurii de implementare la nivel national.

Procesul de inregistrare a fermelor este esential in aplicarea cu succes in primul an a Schemei Unice de Plati pe Suprafata. Printr-un Memorandum semnat la 9 mai 2005, Guvernul Romaniei a decis asupra aplicarii schemei unice de plati pe suprafata dupa data aderarii (1 ianuarie 2007). Romania, ca stat membru, aplica SAPS pe o perioada de 3 ani, avand posibilitatea sa ceara doua prelungiri a cate 1 an (in total 5 ani de SAPS). Pachetul financiar pentru plati directe in 2007 este de 440 milioane €, urmand sa creasca in anii urmatori. Suma primita pe hectar de agricultorii romani se calculeaza ca raport intre suma totala a platilor directe din acel an si suprafata agricola utilizata (adica suprafata eligibila, conform actiunii de inregistrare).

Conditii de eligibilitate SAPS pentru fermieri:
1. Utilizarea unei suprafete de teren agricol mai mare sau egala cu 1 ha;
2. Suprafata utilizata sa fie formata din parcele agricole mai mari sau egale cu 0,3 ha;
3. Mentinerea terenului agricol in bune conditii agricole si de mediu;
4. Completarea unei cereri si inregistrarea ei in IACS.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutoare nerambursabile pentru fermierii afectati de seceta! Daniela Bolog Daniela Bolog COMUNICAT DE PRESÃ Hotărârea privind aprobarea schemei “Ajutoare de minimis pentru compensarea efectelor fenomenului de secetă manifestat în anul ... (vezi toată discuția)
Apia-campania de primire a cererilor de platã Daniela Bolog Daniela Bolog APIA demarează joi, 1 martie 2012, Campania de primire a cererilor de plată pentru schemele/măsurile de sprijin pe suprafaţă. Pentru a beneficia de ... (vezi toată discuția)
Masura 121 MariaAle MariaAle Oare m-ar putea ajuta cineva sa imi dea un sfat? Ce imi recomandati sa infiintez pentru a accesa masura 121? Mentionez ca locuiesc in mediul urban, insa detin ... (vezi toată discuția)