avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 708 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Taxa de poluare pentru persoanele cu handicap
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Taxa de poluare pentru persoanele cu handicap

Am un copil minor cu handicap gr.I. Taxa de prima inmatriculare a autoturismului personal (pe care am platit-o) mi s-a parut foarte mare. Am dreptul sa o cer inapoi in conditiile legii? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: andrei_pap87 , utilizator 08:35, 4 Octombrie 2009
....potrivit art.3, alin. 2 lit. b din OUG 50/2008 se excepteaza de la plata taxei de poluare autoturismele echipate şi destinate conducerii de către persoanele cu handicap fizic grav şi accentuat, astfel cum aceste persoane sunt definite în Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările ulterioare, care posedă permis de conducere;

suma mentionata in decizia de calcul trebuia contestata potrivit art.207 Cod proc fiscala in termen de 30 zile de cand s-a emis acea decizie de calcul si in continutul careia era mentionat acest aspect....

....acuma tot ce va ramane de facut este sa actionati in judecata AFP si sa solicitai restituirea acelei sume intrucat s-a facut o plata nedatorata, atat din perspectiva faptului ca autoturisemele echipate şi destinate conducerii de către persoanele cu handicap sunt exceptate de la plata taxei, cat si a faptului ca taxa in sine este una ilegala intrucat incalca prevederile Tratatului de instituire a Comunitatii Europene...

daca sunteti decis sa apelati la instanta pt a va recupera banii va recomand sa luati legatura cu un avocat.

Toate cele bune !!!
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Octombrie 2009
andrei_pap87, utilizator
Atentie la sublinierea facuta de @andrei !(echipate si destinate...):wassat:
nucu$ a scris:

Atentie la sublinierea facuta de @andrei !(echipate si destinate...):wassat:

un alt aspect relevant legat de subiectul nostru, pe langa cel subliniat mai sus, gasim la art. 3, alin. (3), (4) si (5) OUG 50/2008 unde se prevede expres ca autoturismul echipat si destinat unei persoane cu handicap trebuie sa fie in prorpietatea sa, iar pt a intra sub incidenta prevedrilor art.3, alin(2), lit.b persoana in cauza trebuie sa nu fi achizitionat mai mult de un autoturism in decurs de 5 ani...

redau:

OUG 50/2008

ART. 3
(1) Intră sub incidenţa taxei autovehiculele din categoriile M1 - M3 şi N1 - N3, astfel cum sunt acestea
definite în RNTR2.
(2) Fac excepţie de la prevederile alin. (1):
(...) b) autoturismele echipate şi destinate conducerii de către persoanele cu handicap fizic grav şi accentuat, astfel cum aceste persoane sunt definite în Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările ulterioare, care posedă permis de conducere; (...)
(3) Excepţiile prevăzute la alin. (2) lit. b) se aplică numai pentru achiziţionarea unui singur autoturism în decurs de 5 ani şi atunci când autoturismul este în proprietatea persoanei cu handicap.
(4) Dovada echipării speciale a autovehiculelor o reprezintă menţionarea acestui fapt de Regia Autonomă "Registrul Auto Român" în cartea de identitate a vehiculului.
(5) Autovehiculele dotate cu cutie de viteze care poate funcţiona în regim automat nu intră în categoria celor adaptate sau echipate special şi nu sunt exceptate de la plata taxei
.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa de poluare pentru autovehicule Lari Paduraru Lari Paduraru Beneficiarii Legii 290/2003 nu beneficiaza si de scutire la plata taxei de poluare pentru autovehicule? (vezi toată discuția)
Exceptie de la plata taxei de prima inmatriculare ContSters100754 ContSters100754 Buna ziua! Doresc sa va supun atentiei urmatoarea situatie: o persoana cumpara si inmatriculeaza un autovehicol adus din SUA beneficiind de exceptarea de la ... (vezi toată discuția)
Taxa de poluare maia@yahoo.com maia@yahoo.com Am si eu o intrebare daca vrea cineva sa/mi raspunda. Am cumparat si eu 2 masini in 2008, un mercedes si un BMW DIN 2002. Am platit pe fiecare o taxa de ... (vezi toată discuția)